WordPress webdesign, eenvoudig toe te passen, maar genoeg over te vertellen

[optin title=”Doe mee aan onze WordPress training” border=”true” text=”Laat je mail adres achter voor informatie over onze WordPress training.” buttontext=”Ja, ik doe mee !” leadlist=”51419″ successMessage=”Message has been submitted successfully.” errorMessage=”Failed to send your message. Please try later.” invalidEmailMessage=”Your email address does not appear valid.” collectfirstname=”false” collectlastname=”false” collectphone=”false” collectcompany=”false”]

Webdesign is een van de meest onderschatte takken van sport in het maken van een goede website. Het staat volop in beeld als je vanaf 0 start, of naar eigen inzicht nieuwe pagina’s maakt, of plug-ins met extra functionaliteit toevoegt. Hoe ziet iets er uit? Hoe flexibel is het ? Is het mooi, en is het overzichtelijk, werkt het lekker ?

Iedereen heeft wel een mening over vormgeving, en een smaakoordeel lijkt vaak makkelijk. Maar er is geen kok die voor alle monden kan koken. Iets is mooi, of het is lelijk. Hoe duidelijk moet het zijn? Smaken verschillen, maar toch … “Dit is niet om aan te zien“. Het is toch makkelijk ? “Je ziet teveel wit daar ! Zie je dat dan niet” ?

Vorm maakt of breekt.

Geen Webdesign maar toch ...

Geen Webdesign maar toch ….

Of iets voor een bezoeker van je website duidelijk is hangt niet alleen af van de visuele presentatie. Het wordt mede bepaald door een aansluitend vakgebied: Interaction Design. Hier heeft vormgeving indirect iets te maken met het gemak en de duidelijkheid waarmee een reeks handelingen optimaal wordt uitgevoerd.

Het maakt uit of je ergens 2 keer of 3 keer moet klikken. En ook of de knoppen op dezelfde pagina staan of ergens anders. Het maakt daarnaast ook uit of de vormgeving aansluit bij de beleving. We praten niet voor niets over “Look and Feel“. Snap ik dat ik vertrek naar een volgende stap, naar een andere pagina ? Is er genoeg feedback waar ik nu ben ?

Als we informatie op willekeurige webpagina’s ontleden zijn er een 7 belangrijke hoofdcomponenten: tekst, beeld, vlakverdelingen, lijsten, details, links en knoppen. Knoppen hebber verschillende vormen en in feite zijn menu’s een reeks verzamelde en apart vormgegeven knoppen. De hoofdcomponenten tonen verzamelde informatie, navigatie en metadata (bijvoorbeeld trefwoorden) op pagina’s, en ze maken het mogelijkheid om door verschillende ruimtes (andere pagina’s) te bewegen.

Snap je dat menu’s, links in de tekst en knoppen allemaal hetzelfde zijn ? Het zijn navigatie elementen met ieder zijn eigen specifieke vormgeving.

Webdesign.

Interactie

We kennen allemaal het 1,2,3 online winkelconcept van 1) producten in je mandje gooien, 3) naar de kassa, en 3) afrekenen. De eenvoud wordt al wat troebeler als je bestelde onderdelen uit je boodschappenlijst probeert weg te gooien, of je mailadres ruilt voor korting tijdens het afrekenen, of hoe je wordt bevestigd en gerustgesteld na een online betaling (ging dat wel goed …) ?

Het concept van een online winkelmandje is in de loop van de tijd al redelijk goed uitgedacht en geadopteerd, maar meer complexe interactiemodellen kunnen ons het leven flink zuur maken.

Je zoekt bijvoorbeeld een juiste training, op een specifieke datum, om daarna nog eens het hele bestelproces aflopen. Je verricht al snel 10 handelingen. Hoe comfortabel is het om dit proces te doorlopen en wat heeft het met vormgeving te maken ?

Webdesign.

Koop je thema

WordPress skins (thema’s) hebben altijd zoveel vormgevingsdefinities aan boord, dat alle uitbreidingen met plug-ins automatisch van de juiste vormgeving wordt voorzien. Hoe handig die nieuwe functionele componenten dan werken (de Feel) is afhankelijk van de bouwers van het component. Visueel zal alles echter naadloos in het bestaande thema inpassen. Thema’s komen zelf meestal ook nog met extra functionaliteit. Zo is een standaard thema voor een reisbureau uitgerust met accommodatie-en kalender functionaliteit, en koop je niet alleen vormgeving maar ook functionaliteit.

In een WordPress omgeving krijg je veel vormgeving cadeau vanuit je basis thema. Alle uitbreidingen passen daarna naadloos in je bestaande omgeving.

Met 30.000 bestaande thema’s voor gemiddeld enkele tientallen euro’s loont het de moeite om over te stappen naar WordPress, of zelfs eenvoudig in een bestaande WordPress website te schakelen naar een nieuw thema. Alle thema’s worden tegenwoordig “responsive” geleverd. Dat betekent dat de website goed bruikbaar is op een desktop, tablet of telefoon.

Webdesign.

Van een oude website naar een WordPress thema

Als je een oude website naar WordPress wil verhuizen, dan zijn er drie opties:

  • Je laat jouw bestaande vormgeving (vanuit welk platform dan ook) 1:1 overnemen in een eigen WordPress thema op maat. Dit doen onze Indiase specialisten. Dit kost meestal slechts enkele honderden euro’s. Wij hebben dit al voor tientallen klanten gedaan.
  • Je maakt de oude vormgeving na in een kant en klaar thema dat bijvoorbeeld met Visual Composer (een WordPress plug-in voor het aanpassen van vormgeving) goed kan worden aangepast naar jouw specifieke ontwerp.
  • Je kiest uit een geheel nieuwe, kant en klare vormgeving waarin het thema van jouw website (een reisbureau, een consultancy firma, een software bedrijf) als is uitgewerkt. Er zijn ongeveer 30.000 voorgedefinieerde WordPress skins. Voor ieder type onderneming zijn er honderden kant en klare producten die meestal slechts enkele tientjes kosten.

Webdesign.

Toch een eigen nieuwe vormgeving

Bij een nieuwe vormgeving gaan we op zoek naar bestaande thema’s en voorbeelden. We laten je kiezen uit een aantal stijlen, en bij de juiste keuze maken we aanpassingen op maat in de visuele editor. We plaatsen voorbeelden van jouw content en beeldmateriaal, en maken een beknopte indeling van jouw menu’s en pagina’s om de stijl zo veel mogelijk in jouw context te beoordelen. Wij hebben dit al voor tientallen klanten gedaan en de methode werkt perfect.

Generieke visuele editor

Het Bridge WordPress Template is bijzonder geschikt voor weergave op een mobiel toestel of een tablet. Hiermee kunnen bezoekers je website te allen tijde bekijken met een device naar keuze.

Het Bridge WordPress Template heeft een “Visual Composer”. Dit is een hulpmiddel in de redactieomgeving waarmee je zelf op een overzichtelijke manier pagina’s kan indelen met blokken content en onderdelen uit de plug-in suite. Aanpassingen op maat worden in het zogenaamde child-theme bijgehouden, waardoor het hoofdthema altijd kan worden aangepast. Leveranciers van thema’s brengen regelmatig updates uit die de moeite van het installeren waard zijn.

Webdesign.

Veel content blokken komen veelvuldig in de website terug. Om de titels van de pagina’s op een makkelijke manier te hergebruiken kan een standaard CSS waarde worden gebruikt. Titels hebben bijvoorbeeld een H1 style:

Een keuze voor de juiste vormgeving is op geen enkel ander platform zo eenvoudig als in WordPress. We adviseren je de makkelijke weg hierin te volgen en gebruik te maken van alle geboden voordelen. Het kost je altijd minder tijd en geld in WordPress.
Leave a Comment