Wat de Beatles hadden kunnen leren over video blogging

Ik heb voor mijn doen iets heel griezeligs gedaan. Ik ben een programmeur die zich in inbound marketing verdiept. Hierdoor kwam ik weer in contact met een oud student van de Hogeschool voor de Kunsten, Kai Belik van DandA (Design and Authoring). Kai is een geweldige multimedia specialist. Hij nodigde mij uit “iets” voor de camera te doen met zijn SpotCast product.

Ik had geen idee waar ik aan begon, en ik was beschamend slecht voorbereid. Deze geschreven blog is de geredigeerde versie van wat ik voor de camera in de video blog sta te improviseren. Noem het maar mijn try-out.

Maar ik heb heb gedaan omdat video blogging razend interessant is, en deze hele post in slechts 1 dagdeel is opgenomen en afgerond. 

Instant Publishing en DanDa introduceren video blogging

Instant Publishing heeft de afgelopen 25 jaar met programmeerteams gewerkt aan grote websites en eCommerce systemen van onder andere:

KPN Planet Internet 1999

KPN Planet Internet 1999.

en bijna tweehonderd andere grote en middelgrote websites.

In al die jaren hebben wij als bouwers één  onderdeel geperfectioneerd: Wij zijn de instrumentmakers voor marketing en communicatie afdelingen van grote corporates, en van middelgrote MKB bedrijven.

Vanaf het begin van de jaren 90 was het een hele kunst om internetredacties (de schrijvers) publicatiekracht te geven. Toen floreerden de tools om veel artikelen te publiceren. Het internet vulde zich langzaam maar zeker met content.

Internet tools

Internet tools.

Die hoeveelheid content is vandaag de dag nog steeds een belangrijk criterium voor de Google ranking van websites. Google wil dat we publiceren! “Veel” is goed, en nu barst zelfs de strijd los rond audiovisuele content zoals video blogging. Een interessante vraag is: hoe gaan ze straks video blogging posts indexeren? In dit begeleidende artikel bij deze video blogging post kan Google de tekst nog scannen. Hoe zal dit zich in de komende jaren in andere varianten gaan ontwikkelen?

In de jaren 90 werden grote internetredacties opgetuigd die weer met dezelfde noodvaart door directies uit de lucht werden gehaald. Toen waren schrijvers te duur, maar nu hebben grote ondernemingen weer veel over voor een creatieve redactie. Want … goed scoren in Google betekent aandacht, en de Google ranking blijft een interessante meetlat om te kijken waar het internet naar toe beweegt.

Nieuwe tools met social media en video blogging

Het internet is van de mensen, en voor de mensen. We WhatsAppen ons suf, en vertellen onze vrienden op Facebook wat we vanavond eten.

Maar naast de details van het persoonlijke leven, worden consumenten ook door ondernemers via dezelfde kanalen aangesproken. Dat was vroeger éénrichtingverkeer met brochures en productinformatie en reclame voor lage prijzen. Maar ondertussen moeten ondernemers zich suf knokken om aandacht te krijgen, laat staan met de consument communiceren.

Online presence

Online presence.

Iedere ondernemer wil daarbij een meetinstrument hebben hoe hij ten opzichte van zijn concurrenten presteert. Google laat jouw ‘online presence’ ten opzichte van je concurrenten zien. Google geeft ook zoekende consumenten het antwoord op hun vraag met jouw aanbod. Online presence is cruciaal voor je onderneming en Google is een graadmeter voor je succes hierin.

De consument gebruikt alle moderne techniek achteloos in zijn jacht naar persoonlijk contact en de aanschaf van spullen. “Stuur mijn lief een bericht”, en “zoek de goedkoopste zonnebril”. Maar het kan nog specifieker, “vertel wat een interessante stedentrip is, wat is mijn saldo, en boek online”.

Google beweegt zich precies in dit woelige landschap. Op het snijvlak van vraag en aanbod.

Onze vriend: Google

Onze vriend: Google.

De consument gebruikt in zijn dagelijks leven zo veel digitale techniek dat een ondernemer op zijn tandvlees moet lopen om nog een beetje te snappen hoe hij die consument kan bereiken. 

Kan ik nog gehoord worden in de vele vraag van consumenten?

Na 25 jaar internet lijkt het alsof ondernemers zich suf gepubliceerd hebben, maar ze worden ingehaald door consumenten die in social media communities en met berichten op hun telefoon nog veel meer de vingers blauw typen. Ook hier is een verschuiving merkbaar. De ‘berichten Apps’ halen de ‘Social Media Netwerken’ in. Heb jij al een WhatsApp knop in je website?

Share op de mobiel

Share op de mobiel.

Consumenten gebruiken een redelijk overzichtelijke hoeveelheid gereedschap zoals Facebook, en Twitter. Ze chatten met hun vrienden, ze liken en sharen. Maar ze zijn ook niet te beroerd om hun mening over een restaurant bij IENS achter te laten.

Waar we vanaf de jaren 80 een verbazingwekkende visuele revolutie zagen, zijn de kinderen van vandaag doorgeschakeld naar visuele communicatie. Je scrollt met een handige beweging door een lijst met SnapChat foto’s en je probeert zo snel mogelijk een beeld te liken.

Digital communication

Digital communication.

In 2015 krijgen ondernemers te maken met mondige consumenten. De theorie dat 1% van de bezoekers op websites actief deelnemen in content participatie staat al langer ter discussie. Het is waarschijnlijk ook niet de 70% die de BBC ooit onderzocht, maar de beweging naar boven is duidelijk. Volgens Mark Zuckerberg verdubbelt de hoeveelheid informatie die we met elkaar delen via Social Media elk jaar.

“Hard gaan” is al 20 jaar de gewoonste zaak van de wereld

Eén ding heeft dit allemaal mogelijk gemaakt in de afgelopen 20 jaar. Vanaf 1990 is het toverwoord in de internet instrumentenbouw: personalisatie.

Waarom kon dat toen niet en nu wel?

Toen begin jaren 90 (onder andere) de firma Broadvision met gereedschap kwam om te kunnen personaliseren waren er 4 enorme struikelblokken:

 1. Deze nieuwe techniek was zo duur dat de jaarlijkse licenties onbetaalbaar waren.
 2. De software kostte zoveel rekenkracht dat grote investeringen in servers moest worden gemaakt.
 3. Niet iedereen was online, maar ondanks dat werkten de pakketten al moeizaam als je er 30.000 klanten in stopte.
 4. De instrumentenbouwers waren zo druk bezig om content op maat te publiceren, dat ze al helemaal niet toekwamen aan functionaliteit om reacties van klanten te ontvangen. Als consumenten het al wilden, dan kon het bijna nergens.

20 jaar later in 2015 zijn deze problemen verdwenen. We vinden het normaal dat Facebook maandelijks 1,2 miljard gebruikers heeft, die miljarden boodschappen naar hun eigen vrienden sturen.

Maar het gaat nog harder dan we denken

Het Belgische Electonic Dance festival Tomorrowland gebruikt armbanden om mensen Facebook vrienden te laten worden. Bij de eerste introductie hebben 30.000 bezoekers het systeem achteloos gebruikt.

Facebook friends

Facebook friends.

We zijn in enkele jaren gewend geraakt aan deze revolutionaire veranderingen. Iedereen staat in 2015 onder een informatie douche. Maar, de kleinere ondernemers die moeten inhaken op deze technologische maalstroom worden ondertussen wat bleekjes om de neus. Leuk om het te gebruiken, maar lastig om het zelf toe te passen.

Valt er eigenlijk nog wat te halen voor de kleine- of middelgrote ondernemer die nu alleen nog maar zijn brochure online heeft staan? Geloof het of niet: heel veel.

Te midden van al deze technologische versnelling zijn er ook krachtige en betaalbare hulpmiddelen voor de kleinere ondernemers gekomen. Welke dat zijn gaan we jullie later zo simpel mogelijk uitleggen.

WordPress en Spokal voor inbound marketing en video blogging

WordPress en Spokal voor inbound marketing en video blogging.

Inbound marketing  en permission marketing

Maar eerst moeten ondernemers wennen aan een totaal nieuwe manier om producten aan de man brengen. Naast de tools die wij kunnen aanreiken moet er eerst een andere mindset komen. Ondernemers moeten op een heel andere manier de aandacht van potentiële klanten vragen.

Dit heet inbound marketing  of permission marketing.

Seth, the man

Seth, the man.

Permission marketing is een uitvinding van marketing goeroe Seth Godin. Hij zei begin 2000 dat ondernemers de consumenten zo aan het vergiftigen waren met irritante, niet ter zaken doende reclame, dat consumenten vanzelf lam werden voor de zogenaamde boodschap.

En het was nog erger. Er moest nog meer marketing budget tegenaan. Maar daarmee werd het effect van de irritante boodschap uiteraard nog minder. Seth Godin zag tot zijn verbazing hoe grote bedrijven zich in de nesten werkten met wat hij noemde interruption marketing. Hij bedacht een eenvoudig ander principe: permission marketing.

Permission marketing is een lange termijn strategie die iedereen, van groot tot klein kan volgen. En het heeft effect.

Je kan volgens marketing goeroe David Meerman Scott de strategie als volgt samenvatten: instead of selling, you educate and inform.

Permission marketing

Permission marketing.

Het klinkt heel vreemd, maar je moet eerst niet willen verkopen om dat later juist makkelijker te kunnen doen.

 • Hoe? Er bestaat geen effectiever middel dan kennis over je diensten en producten te delen en te publiceren.
 • Hoe moet je dat doen? Door te bloggen in je website.
 • Hoe kan je daarbij geholpen worden? Door onze eenvoudige inbound marketing software.
 • Ga je dan uiteindelijk meer verkopen? Ja.

Wist je dat?

 • Kleine ondernemingen die bloggen tot 126% meer leads binnenhalen dan degene die niet bloggen?
 • 77% van de internet gebruikers blogs lezen?
 • 61% van de Amerikaanse klanten online kopen op basis van informatie uit een blog?
 • 69% van de ondernemingen zeggen dat hun blog de meeste leads genereert?
 • 46% van de internet bezoekers meerdere blogs per dag leest?

Maar wat dacht je van video blogging?

 • 75% van de bezoekers gaat naar de website van de schrijver na het zien van een video.
 • De click-through rates verbeteren 2 tot 3 keer als een marketeer video in een e-mail verwerkt.

Consumenten willen snappen wat je verkoopt. Ze willen uit eigen beweging naar je toe komen om te zien wat je doet. Er ze willen lezen en horen en zien hoe jij die dingen doet.

Er zijn altijd 7 tot 10 contactmomenten met een potentiële klant nodig voordat vertrouwen ontstaat. pas als er vertrouwen is, staat de deur open voor verkopen.

Dit noemen we dus permission marketing

Instant Publishing en DanDa kunnen je in dit proces helpen en met de implementatie van inbound marketing tools en video blogging.

Mark Zuckerberg  van Facebook zegt: “Over vijf jaar is de meeste content op Facebook video.”  Komend jaar wordt video essentieel om je boodschap via social media te verspreiden. En dat is niet zo verwonderlijk. (Audio)visuele content is social-media-klaar. Het is makkelijk te delen en makkelijk te consumeren. 

Posts met video krijgen volgens SEOmoz 3x zo veel inbound links als posts met alleen tekst. 

Facebook en YouTube strijden momenteel over welke van de twee de meeste video’s publiceert.

Dit is precies de reden waarom www.instant-publishing.com en www.danda.nl inspelen op het nieuwe fenomeen: video blogging.

Laat ons je helpen.
Leave a Comment