Waarom je Spokal met WordPress moet proberen

Waarom je Spokal met WordPress moet proberen

Er zijn vast mensen die mij iets beter kennen en denken: “wat is er aan de hand met die gozer?”. En maar doorgaan over WordPress en Spokal. Ja … ook dit is weer een verhaal over het wonderduo. 

Maar (zeg ik dan verontschuldigend) het is zo eenvoudig om dit tandem in de lucht te hijsen en ze te verbinden. En daarna krijg je me daar een partij handige tools aangeboden …

Waarom kop ik met: “proberen”? Ik denk dat je met een bestaande WordPress website in een uurtje zelf alle onderdelen in stelling brengt en er dan spelenderwijs een wereld voor je open gaat. 

Lees in de reeks van 4 artikelen over Spokal wat er allemaal “under the hood” zit. Dit is deel 2.

Spokal is een “Top Of The Funnel (TOFU)” gespecialiseerd Inbound Marketing Automation platform voor WordPress.

Het doet het volgende voor je:

Spokal TOFU

Spokal TOFU.

Spokal helpt met een geïntegreerde aanpak voor het:

 1. Creëren van content en het laten groeien van Social Media contributies.
 2. Promoten van content en het opbouwen van online relaties.
 3. Laten toenemen van website verkeer en het converteren van bezoekers (Contacts) naar leads.
 4. Scoren van verschillende leads om de beste kandidaten er uit te filteren.
 5. Sturen van doelgerichte mailcampagnes, met het volgen van mailresultaten en resultaten voor het doorklikken naar de website.
 6. Automatisch verbinden van hoog scorende Contacts naar de sales afdeling, en CRM systemen.

Welke componenten heeft Spokal aan boord?

 • SEO
 • Keyword analysis
 • A/B tests
 • Images for content
 • Contacts analysis
 • Social Media integratie
 • TwitterBuilder
 • Reputation management
 • Content curation
 • Statistics

Spokal integratie

Spokal integratie.

Als je weet hoe al deze satellietonderdelen afzonderlijk werken, dan kan je ze ook zelfstandig, zonder WordPress en Spokal gebruiken. Het gemak van de geïntegreerde aanpak in Spokal is echter onovertroffen.

Wil je eindelijke eens wat zien?

Spokal dashboard

Spokal dashboard.

Om je wegwijs te maken gooien we de motorkap open om de onderdelen van de Spokal Engine te bekijken. Lookie lookie!

Voordat je begint geef ik een korte samenvatting wat de essentie is van het werken met het Spokal platform, en wat Inbound Marketing is.

De techniek om nieuwe klanten naar je website te trekken is in de afgelopen jaren sterk veranderd. Een goede graadmeter is de manier waarop Google momenteel content in een website beoordeeld. Google gaat vanaf nu zelfs content op het internet beoordelen met (weer) een nieuw concept: “the Knowledge Vault”. Er wordt hierbij gerekend met de “kracht en originaliteit” van de content. Goedemorgen!

Ook al laat Google geen zoekresultaten zien uit Facebook, Twitter en LinkedIn, toch is de verspreiding van je content in Social Media kanalen van het allergrootste belang voor de hoogte van je Google ranking. Dus Google laat je persoonlijke schrijfwerk niet zien, maar “rekent” wel met jouw Social Presence! Dit is de sluipmoordenaar waar veel mensen geen idee van hebben. Ben je niet actief met je bedrijf of product in de Social Media kanalen? Dan sluit je achteraan in de rij. Inhalen is behoorlijk lastig met actieve concurrenten om je heen.

Een belangrijke verschuiving is ook dat je potentiele klanten, de bezoekers van jouw website, vanaf nu goede, nuttige informatie wellen lezen over je aanbod. Het is van groot belang voor je concurrentiepositie dat “de buitenwereld” (aaneengesloten door de eindeloze (sociale) verbindingen op het internet) door het lezen van jouw content jou (!) als expert in een kennisdomein gaan zien. Dit klinkt als de roeping van een zendeling, en als de “ver van je bed show”, maar … wordt wakker, it’s happening now, en dan heb jij er geen zin in? Je concurrenten doen het wel! Succes met de aansluiting, of de inhaalrace. Ondernemen en internet presence is topsport.

Heb jij er geen zin in? Je concurrenten doen het wel

Heb jij er geen zin in? Je concurrenten doen het wel.

Om dit waar te maken moet je Bloggen, maar als je extra gas wil (moet) geven in de Social Media kanalen, dan hebben we het ineens over de inzet van een Blog++. Ben je er nog? Lastig hè? Is het echt zo erg? Ja. Kunnen wij helpen? Ja. Met tools en een mindset om de tools effectief te gebruiken.

Spokal gaat je helpen. Waar gaat Spokal mee helpen? Met content publiceren en zorgen dat je verhaal zo krachtig mogelijk de wereld in geslingerd wordt.

Hoe? Dat leggen we hieronder uit.

Tutorial en help

We beginnen onze uitleg natuurlijk met de eigen Spokal uitleg en hulp. Wat zeggen ze zelf over hun product? Ze hebben uiteraard een hele informatieve Blog!

Spokal heeft ook een reeks uitgebreide video tutorials onder de Help knoppen, met daarin een uitleg over de componenten en het gebruik van het platform.

Daarnaast geven wij in ons Instant Publishing Blog een uitgebreide toelichting op de Spokal componenten en hun werking, en als je wil kan je persoonlijke ondersteuning krijgen.

Wij richten een complete omgeving in door:

 • Bestaande WordPress websites uit te breiden met Spokal.
 • Nieuwe WordPress websites te maken, met een migratie van bestaande content en vormgeving of met een compleet nieuwe skin.
 • WordPress websites te hosten en beheren.
 • Alle mogelijke WordPress plug-ins te installeren, configureren en inrichten.
 • WordPress met Spokal, MailChimp, Feedly, Buffer, Twitter, Facebook en LinkedIn te verbinden.
 • Zapier koppelingen te maken tussen Spokal, MailChimp en CRM systemen.
 • FullContact databases in te richten, en alle data tussen verschillende bronnen zoals FullContact, MailChimp en Spokal te regisseren met een op maat gemaakte Filemaker toepassing.

? Help !

? Help !.

Kosten

Je kunt Spokal volledig gebruiken met een maandelijks $49 abonnement. Er zijn geen functionele beperkingen ten opzichte van duurdere abonnementen. Bij het opschalen naar een duurder abonnement kan je met een groter eigen team aan Spokal werken, en meer Contacts (potentiele klanten) in het platform opslaan. Je krijgt ook meer volgers met de luxere versie van TwitterBuilder.

De stappen na $49 zijn: $99 en $169 per maand. Vergelijkbaar, de stappen bij HubSpot zijn: $200, $800 en $2400 per maand. Dat is 5 tot 15 keer zo duur. Bovendien is het maken van een HubSpot Blog een dure, extra klus die alleen te doen is met specialisten.

Installatie van Spokal en WordPress

De installatie van de Spokal WordPress plug-in (in je bestaande website) en het verbinden van de Spokal SaaS oplossing is 10 minuten werk. Als je er niet uit komt, dan kan Instant Publishing je eenvoudig bijstaan. Je moet je voorstellen dat jouw WordPress website en haar bijbehorende redactieomgeving op een aparte plek draait, en dat jouw Spokal omgeving daarnaast ook in een aparte omgeving draait. Beiden praten volop met elkaar, en ze hebben daarvoor maar één sleutel nodig. Lots of combined power.

2 brothers on the fourth floor

2 brothers on the fourth floor.

Integratie met andere tools

Spokal integreert volop met externe omgevingen die je ondersteunen in het publicatieproces. Het praat met de (jouw) accounts van:

 1. Facebook zakelijk *
 2. Twitter *
 3. Google+
 4. LinkedIn *
 5. Feedly *
 6. MailChimp *
 7. Buffer *
 8. Zapier

Je moet in ieder geval de accounts gemarkeerd met een * aanmaken. Dat is redelijk veel werk, en het zal wat onwennig voelen, maar je zult zien dat het de moeite loont.

We leggen in detail uit wat het doel van deze onderdelen is, maar het moge duidelijk zijn dat je met grote zorgvuldigheid alle accounts aanmaakt, inricht en onderhoudt. Heel even wachten met persoonlijke boodschappen. In eerste instantie ga je zakelijk publiceren. Je gaat deze kanalen gebruiken om je bedrijfsboodschap en content te verspreiden. Wees zuinig op die kanalen.

Nooit geTwitterd? Dat ga je nu wel doen.

Heb je een persoonlijk Facebook account? Maak onder jouw naam een bedrijfsaccount aan, en vraag je persoonlijke vrienden om je bedrijfspagina te Liken.

Geen MailChimp? Bereid je voor dat je regelmatig mailingen gaat versturen.

Wat is Feedly? Het levert je content over jouw vakgebied door anderen geschreven die jij ook naar jouw doelgroep kan communiceren. Je bent niet de enige in je vakgebied, en jouw vakbroeders gaan je juist helpen om jouw doelgroep te benaderen.

Buffer? Hoe meer content je (automatisch) via Social Media kanalen kan versturen, des te meer publiek op de hoogte raakt van je expertise.

Verbonden met accounts

Verbonden met accounts.

Spokal vraagt je te verbinden met je accounts van:

 1. Facebook zakelijk
 2. MailChimp
 3. Twitter
 4. Buffer
 5. Feedly
 6. LinkedIn

Als dat is gebeurd dan geniet je van het vooruitzicht dat je bereik naar de wereld enorm is toegenomen. Je gaat zakelijk publiceren, ook in de kanalen zoals Facebook en Twitter die je tot voor kort alleen privé gebruikte.

Dashboard

Het dashboard is de eerste pagina die je opent in Spokal, en hier ga je meteen het diepe in. Getallen!

Getallen in het dashboard

Getallen in het dashboard.

Je ziet onder andere Social Media getallen. Deze getallen staan bij jou waarschijnlijk in eerste instantie stilletjes op 0.

Maar je ziet nog meer. Wat is TwitterBuilder, MozRank en nog wat van dat buitenaardse gedoe?

Spokal haalt onder water een aantal statistieken op, die van belang zijn voor de SEO kwaliteit van je website, je content, en je Social Media autoriteit. Waarom Social Media autoriteit? Jij wilt toch de wereld laten weten wat jouw expertise is? Dan laat de wereld jou ook weten hoe ze jou zien!

Geen paniek als je waarderingen allemaal grossieren in onvoldoendes. Dat ga je juist vergroten in de komende tijd.

Maak een account aan op: www.klout.com. Klout vertelt je we je bent ten opzichte van andere experts in je vakgebied.

Bij mij is dat vakgebied: Inbound Marketing. Tsja, ik ben ook nog maar een baby, dus ik heb een value van 59, en wordt geadviseerd om contact te maken met mensen die een Social Impact van rond de 80 hebben. “Measure and track your impact.”.

Ook in Klout wordt (net als in Spokal zelf) zakelijke Social Media content aangereikt om te hergebruiken en onder jouw naam te verspreiden.

Klout score 59, that’s my number

Klout score 59, that’s my number.

Social Media Performance

Social Media Performance in Spokal

Social Media Performance in Spokal.

Je “Social Media Performance” toont in het Dashboard je:

 • Twitter en Facebook fans
 • het bezoek aan je website
 • het aantal Contacts dat zich op je website heeft geregistreerd

TwitterBuilder is een (nieuwe) techniek waarmee Spokal automatisch aan Twitter auteurs favorieten uitdeelt die publiceren over #hashtags waar jij ook over schrijft. De ontvangers van de pluim zijn vaak zeer genegen je Twitter account te volgen. Dit wordt dagelijks voor je gedaan, en geteld, en het bouwt automatisch een gestage reeks Twitter volgers op. En mogelijk meer bezoek aan je website.

De onderste rij getallen vertelt je hoe hoog je MozRank, je Domain Authority en het aantal Links is dat naar je website wijst. Dit is typisch SEO informatie.

Je mozRank is de door SEOmoz berekende Link populariteit, die toont hoe populair je website is omdat andere websites naar jouw website linken. Dit is “old school SEO”, maar nog steeds een belangrijk onderdeel van Google ranking. “Als andere mensen naar jou verwijzen, nou, dan zal je best belangrijk zijn, anders deden zij dat niet.” Je kunt presteren tot 10 punten in een logaritmische schaal.

Je Domain Authority is SEOmoz’s schatting hoe goed je domein presteert in zoekvragen. Je kunt presteren tot 100 punten in een logaritmische schaal.

Rechts in beeld word je verleidt om een Blog artikel met een “top ranked Keyword ” te schrijven, want dat is en blijft het hart van deze hele onderneming. Spokal adviseert je de Keywords met een hoge SEO waarde te gebruiken in je nieuwe artikelen.

De rode teller: “hoeveel Posts heb je de afgelopen tijd geschreven” is een van de meest opvallende meters die je in de komende tijd gaat zien. Hij staat vaak op rood. Schrijven, schrijven, schrijven. Je ziet dat het Keyword “Spokal” er voor mij al tussen staat. Dat wordt dit artikel.

Keyword research en schrijven

Het wordt tijd dat je je concentreert op het schrijven van  artikelen. De ruggengraat van dit proces is: Keywords (Keywords). Als je een bakker bent dan is “brood” je Keyword, maar als je een specialisme hebt, dan kan “bruidstaart” hèt Keyword zijn waarover jij je artikelen schrijft en je expertise laat blijken. Dit is ook zoals het in Google werkt: jij moet veel schrijven over Keywords die andere mensen intypen bij het zoeken en zo naar jouw website komen. Je kunt er maar vast aan wennen: Keywords verzinnen, de titels van je artikelen scherp formuleren en blijven concentreren op de onderwerpen waarover je meerdere keren schrijft: “that’s the name of the business you’r in”. “Bruidstaarten” in Nederland? 426.000 resultaten. Zorg dat je er tussen staat!

Spokal helpt je in dit proces.

Een van de redenen waarom je Blogt is dus om een goede ranking te halen in Google. Als je wordt gevonden in zoekresultaten, dan levert het verkeer naar je website, wat uiteindelijk kan leiden tot meer conversies. Maar je kan ook verwijzingen van artikelen en links in Social Media kanalen maken, waardoor je mensen via Facebook of Twitter naar je website trekt. Daar zullen velen van jullie nog niet echt bij stil hebben gestaan.

Er zijn 3 manieren om te gaan zoeken naar de juiste Keywords voor je business:

 1. In Google zelf. Dit hebben we uitgelegd in het artikel “SEO met nummers” http://www.instant-publishing.com/seo-en-inbound-marketing-technieken/
 2. In Spokal
 3. In SemRush

Je zou het (als vingeroefening) eens zelf in Google moeten proberen. Dan snap je beter hoe de verhoudingen onderling zijn afgestemd voor:

 1. De vraag naar Keywords in jouw business (wat typt de rest van de wereld in Google zoekopdrachten?)
 2. De bezigheden van je concurrentie met deze Keywords
 3. De waarde die Google aan dit spanningsveld geeft

SemRush Keyword zoeken

SemRush Keyword zoeken.

Als je de juiste Keywords voor je Blogtekst in Google of SemRush zoekt, dan kan je het resultaat in Spokal verwerken. Je moet Keywords met de hand aanmaken, of importeren. Spokal vertelt echter ook in haar eigen omgeving welke zoekwoorden/Keywords jij het best kan gebruiken om een hoge positie in de resultaatlijsten te krijgen. Dit wordt namelijk door Spokal ook uit SemRush gehaald. Dat is een makkelijker weg dan zelf met de tools aan de gang gaan, maar ook hier geldt dat het leerzaam kan zijn een beetje op eigen onderzoek uit te gaan.

Dus, de Keywordadviezen haalt Spokal zelf ook uit SemRush. SemRush is het platform voor het vinden van de beste Keywords en online marketing ideeën. Als je op eigen houtje in SemRush wil kijken, dan merk je al na 10 zoekopdrachten dat de luiken dicht gaan en je een duur abonnement moet afsluiten om verder te kunnen.

Spokal haalt zijn informatie uit SemRush, dus draaien we in de Spokal omgeving in het gezamenlijke Spokal-SemRush account waar we iets meer armslag hebben. Dat scheelt.

De Keyword Wizard in Spokal

Spokal geeft je de mogelijkheid om Keyword campagnes in te richten. Die ga je gebruiken voor je Blog teksten. In je Spokal Basic account pakket krijg je ruimte voor 2 campagnes van elke 100 Keywords.

Voer je belangrijkste Keyword in de wizzard, en maak er met de [+] knop een campagne van. In de campagne zal Spokal een reeks combinaties van deze Keywords en aanverwante Keywords genereren, en daarbij meteen visuele feedback geven in het groen, oranje (low hanging fruit), rood of het verstandig is om over deze onderwerpen te publiceren. Er is immers concurrentie. Maar er zijn ook Keywordcombinaties die veel gezocht worden, maar waar je concurrenten nog niet zo veel over schrijven. Dat zijn de pareltjes waar je naar zoekt.

Je kunt zelf Keywords zoeken, of Spokal naar suggesties laten zoeken. Als de resultaten gunstig lijken (oranje of groen), kan je ze aan campagnes toevoegen. De suggesties worden in je campagnes berekend, zodat je kan zien welke toevoegingen vanuit je bestaande aandachtspunten worden aanbevolen. Zo ontstaat een kader waarbinnen jij kan publiceren.

Keyword Wizard

Met de Keyword Wizard kan je een campagne inrichten die meer verkeer naar je website leidt. De Keyword Wizard helpt je de beste Keywords te associëren met je site. Hierdoor krijgt je website en de inhoud een hogere Google ranking op de zoekopdrachten voor die mensen producten of diensten zoals de jouwe zoeken.

Als je je richt op klanten uit een bepaald gebied (wij schrijven alleen voor de Nederlandse markt) dan telt het mee bij het inrichten van de Keywordslijst.

Marktgebieden

Marktgebieden.

Manage Keywords

Manage Keywords

Manage Keywords.

Mocht je al onderzoek hebt verricht in Google Adwords, dan kan je de resultaten in Spokal importeren.

Alle kolommen in de resultaatlijst kunnen met een klik op de titel de hele tabel sorteren.

Keyword Score

De rode en groene scorebalken worden berekend door het aantal zoekaanvragen in verhouding te plaatsen met de concurrenten die ook met dezelfde Keywords bezig zijn:

 • Groen gemarkeerde woorden zijn het best om mee te beginnen. De verhouding tussen de vraag en het aanbod is dan het meest gunstig.
 • Geel gemarkeerde woorden zijn lastiger. Er kan meer vraag naar de woorden zijn, maar het blijkt dat jouw concurrenten er ook meer over schrijven. Dan wordt het voor jou moeilijker om er tussen te komen.
 • Rood gemarkeerde woorden zijn het moeilijkst. Weinig of veel vraag, maar in verhouding nog veel meer concurrentie.

Bloggen in Spokal

Nu je een raamwerk van Keywords hebt, kan je Blog post gaan schrijven. Ook in de rubriek Ranking Keywords wordt een overzicht gegeven van jouw Keywords en hun bereik, of je het al in je Blog Posts hebt gebruikt, wat de concurrentie er mee doet, en wat het zoekvolume is en de moeilijkheidsgraad is om er mee te scoren.

Dit is een belangrijk overzicht om je op het goede spoor te houden met het gebruik van de Keywords en onderwerpen in jouw content.

Ranking Keywords

Ranking Keywords.

Als je al een idee hebt waar je over wil schrijven, dan kijk je hier naar de soortgelijke Keywords, of je importeert Keywords die je zelf in Google hebt onderzocht. Dit is de centrale plek waar je Blog content, Keywords en concurrentie analyse bij elkaar komen.

In bovenstaande afbeelding zie je dat de Keywords voor Spokal en WordPress goed (groen) scoren in dit kwalitatief hoogwaardige artikel. Vier van mijn gekozen Keywords en gebruikt in mijn Blog Posts staan in de “Local (Dutch) Top 100”.

Mijn Blog Posts

Deze rubriek geeft een overzicht van gepubliceerde en niet gepubliceerde Blog Posts en WordPress Pages. Per artikel wordt met iconen gewaarschuwd of er Keywords zijn toegekend en de Social Media Data is ingevoerd.

Als je op de iconen klikt dan kan je de waardes ook instellen. Voor Twitter, Facebook en LinkedIn kunnen introteksten en links naar je website worden ingevoerd. In de Blog post zelf kan je hetzelfde met het Social Media icoon doen.

Het is uiteraard van groot belang deze beschijvingen goed te formuleren. De beperkt beschikbare ruimte dwingt je om korte zinnen te formuleren. Spokal geeft automatisch korte regels met een samenvatting, maar het beste kan je ze zelf herschrijven. Door te klikken op de afbeelding schakelt Spokal tussen de plaatsjes die je in de content hebt verwerkt. Het plaatsen van Tweets en Posts is vele malen effectiever met een afbeelding er bij.

Social share setup

Social share setup.

Nieuwe Blog Posts

Nu staan we bij het startpunt voor je nieuwe Blog Posts. Er is een 1:1 verbinding tussen Spokal en WordPress. Alles wat je in Spokal toevoegt aan tekst en afbeeldingen zie je ook terug in WordPress. WordPress zorgt dat de Spokal opmaak in tact blijft, en waarschuwt dat je alleen in tekst (HTML) mode kan wijzigen. De Spokal redactie editor werkt echter zo prettig dat je niet snel Spokal zal verlaten om in WordPress verder te gaan. Wat typisch alleen in WordPress aan een  artikel wordt toegevoegd zijn de Widget settings, zoals Categorieën, Tags of  artikel format settings.

Blog post editting

Blog post editting.

De visuele editor in Spokal stelt je in staat om de tekst te formatteren en verschillende (standaard en custom) stijlen, of een block quote toe te passen. Spokal laat je op een prettige manier (fijner dan in WordPress zelf) de tekst opmaken met links, lijsten, afbeeldingen, en het biedt een extra publicatie kalender en in de rechter kantlijn de realtime SEO details van je tekst.

SEO quality

SEO quality.

Dit realtime SEO advies is een geheim wapen. Je SEO van een tekst kan “Great” of zelfs “Poor” zijn. Alle (groene) SEO details die worden gegeven tijdens het schrijven van je content zullen als muziek in de oren klinken als je bezig bent.

SEO Great quality

SEO Great quality.

Spokal SEO opbouw

Tijdens het typen vertelt Spokal in de rechter kolom wat er wel of niet goed gaat met het toepassen van de realtime SEO adviezen. Als je een artikel begint, dan zegt Spokal onherroepelijk SEO: Poor.

Het detail van deze beoordeling wordt in de rechter balk gegeven.

SEO poor quality

SEO poor quality.

Het advies begint met een woordteller. Deze zegt of je content voldoet aan de “evergreen maatstaf“ van ruim 2000 woorden in de tekst, om daarmee de groene WordCount pluim te verdienen.

Je geeft “het Keyword” waarover je wilt schrijven. Hiermee houdt Spokal je consequent binnen het raamwerk om focus te blijven houden en zo goed mogelijke SEO meetresultaten te scoren. Je wilt immers dat jouw content gevonden wordt in Google als iemand je Keyword zoekt.

Als er geen Headings zijn met daarin het Keyword, dan in staat de beoordeling hiervoor op Rood.

Als het Keyword niet in de “meta description” staat, dan geeft Spokal ook een rode melding.

Als er geen foto’s in je tekst of links naar andere websites staan krijg je een gele melding.

Al deze zaken tellen mee bij het verhogen van je Google rank voor dit artikel.

Spokal telt het percentage van je Keyword ten opzichte van de totale tekst. In 2000 woorden hoort (volgens Google) het Keyword ongeveer 20 keer (1%) voor te komen.

What’s next? 

Spokal SEO extended…

In het volgende artikel leggen we je uit hoe Spokal SEO opmaak tot in de puntjes verzorgt.




Leave a Comment