SEO met nummers

SEO met nummers

SEO voor het schrijven van de juiste Inbound Marketing artikelen. Hoe doe je dat?

In dit artikel beginnen we bij de bron van het aantrekken van bezoekers naar je website. Nog voordat we gebruik (kunnen) maken van SEO- of Inbound Marketing technieken moeten we beginnen bij het begin: het schrijven van artikelen met de juiste trefwoorden.

Het klinkt simpel: je kan schrijven, of je kan het niet. Veel denken van niet, en de moedigen proberen het, net als jij, met het houvast dat jij je eigen product of dienst goed begrijpt. Maar dan loop je tegen de eerste horde. Je schrijft voor een publiek, dus is het interessant om te weten wat zij er van denken. Bovendien maakt het ook nog uit wat je concurrenten schrijven.

Auteurs in spe hebben soms de neiging om bij gebrek aan variatie veel over hetzelfde onderwerp te schrijven. Je wil variatie, en toch een rode draad. Dit lijkt een interessant uitgangspunt voor verder onderzoek.

Welke trefwoorden zijn verstandig om te gebruiken in jouw artikelen? En welke aanverwante trefwoorden? Wie zoekt er dan naar? Ben ik de enige die dit onderwerp behandelt? En als dat niet zo is, hoe onderscheid ik me dan?

Jij kunt met de aanwijzingen in dit artikel zelf onderzoeken wat de ideale trefwoorden voor jouw website zijn. No fancy, expenzie SEO experts, maar eenvoudig zelf doen. Het geheim is: Google Adwords.

We vertellen in dit artikel hoe je met Google Adwords een ideaal raamwerk van onderwerpen in je website opzet, en de juiste SEO trefwoorden in je artikelen gebruikt. Je gaat zelf onderzoeken, en dan ook nog eens ontdekken waarom Google zo steenrijk van advertenties wordt. Je gaat het dus niet doen: adverteren. Alleen zoeken naar de juiste woorden. Als klap op de vuurpijl geeft Spokal jou straks soortgelijke SEO hulpmiddelen in je redactieomgeving.

Johnny 5 goes SEO

Johnny 5 goes SEO.

So, Johnny 5 is alive: need input. We gaan Adwords verkennen en SEO woordjes leren: Your Mama was a snowblower!,” “Hello, bozo!,” en “Nice software!”.

Je gaat op zoek naar SEO optimized trefwoorden die door de hele wereld in Google worden ingevoerd. Je krijgt antwoord met aantallen opgegeven zoekopdrachten naar trefwoorden door consumenten.

Divorce is the case

Laten we ons voorstellen dat je een advocatenkantoor hebt, met de lastige taak de wereld te informeren over een gevoelig onderwerp: echtscheiding. Je gaat mensen daarmee helpen, als ze straks klant worden. Als… Je bent niet de enige die diensten voor familierecht aanbiedt. Het is ook nog eens een onderwerp waar potentiële klanten zich pas druk over maken als er problemen zijn. Op dat moment gaat de ongelukkige zich zo snel mogelijk oriënteren op het internet: welke advocaat maakt de juiste indruk met publiceren over mijn probleem. Ze willen kennis over dit gevoelige onderwerp, en goed geholpen worden.

Jij, advocaat Johnny, zit op je kantoor, en je zoekt deze “anonymous customer”. Je gaat publiceren en informeren en je hoopt daarna mensen te kunnen helpen. Je trefwoord om te gaan bloggen is: echtscheiding.

De SEO tactiek

Als Google vertelt hoe groot de behoefte van de consument is, dan maak jij een goede start met schrijven over dit onderwerp. De bakker verkoopt “brood”, en Google verkoopt “woorden”. Jij verkoopt “hulp bij echtscheiding”. Jij wil via Google met het SEO trefwoord “echtscheiding” de bakker (die helaas gaat scheiden) naar jouw website leiden waar meer over het onderwerp te vinden is. Google denkt: kassa. Ze bieden een prijs per trefwoord (echtscheiding) aan, waarmee jij kan adverteren en goed zichtbaar worden op de Google resultaatpagina. Dit is op de Google resultaatpagina rechts naast, en boven de ranking die ze onbetaald aanbieden. Dus de hele wereld (die de voortdurend trefwoorden invoert) krijgt vrij ongemerkt een reeks betaalde reclame in de zoekresultaten terug. Kan jij aanwijzen waar de betaalde en onbetaalde zoekresultaten van Google staan? 

Weet je toevallig waarom Google er zo stom uit ziet? Alles is tekst, geen fancy pancy, en ze laten alles zo veel mogelijk op elkaar lijken. Zo heeft de gewone sterveling geen idee dat een klik op de ene link gratis is, en een andere dik wordt betaald. Betaald door de adverteerders die zich ook nauwelijks kunnen onderscheiden van de onbetaalde zoekresultaten of hun concurrenten. Het enige onderscheid dat ze kunnen maken is plek voor een trefwoord kopen en “meer bovenaan staan”. Dit heet SEO, en het kost geld als je een SEA (advertentie) campagne start.

Het is een bijzonder uitgekookte strategie van Google. Ze worden bovendien niet arm van het vormgeven. Het is net de Belastingdienst: “Leuker kunnen we het niet maken, wel duurder”.

Voor jouw onderzoek is de prijs per trefwoord voor betaalde SEA advertenties een geweldig aanknopingspunt in je SEO onderzoek.

De prijs (de biedingen van adverteerders) is een indicatie waarmee Google aangeeft hoeveel bedrijven iets met (deze) trefwoorden op hun website doen (schrijven) en hoeveel deze bedrijven er voor over hebben dat klanten bij hun komen. Google is zo vriendelijk te melden dat de concurrentie voor een dergelijk trefwoord hoog of laag is. Ze hopen namelijk dat je zenuwachtig wordt en hoger biedt op de prijs per klik voor jouw trefwoord “echtscheiding”. Meer dan jouw concurrent. Maar betalen voor dat trefwoord gaat Johnny niet doen zeiden we al. Wat je wel gaat doen is de informatie van Google over dat trefwoord gebruiken voor het schrijven van jouw juiste content. Dank je wel Google. Kijken, maar niet kopen.

SEA kijken, niet kopen

SEA kijken, niet kopen.

Je zult straks zien dat een groep gekozen trefwoorden het schrijven van meerdere blog artikelen consequenter maakt. Het houdt je binnen de lijnen. Het scherpt je verhalen met een duidelijke focus in de propositie.

Als je nu wat speelt met de grootheden, dan ontvouwt de volgende tactiek. Wil je betaald in beeld komen bij Google met SEA, dan laten ze je bieden op een trefwoord. Om je te beïnvloeden bij het bieden tonen ze hoe actief de vraag naar het trefwoord is. Maar er is natuurlijk geen direct verband tussen waar de consument naar vraagt en wat er op het internet over te vinden is. Er kan veel gevraagd worden en toch weinig aanbod zijn.

Dat zie je goed in de prijs terug, want er zal niet veel op geboden worden. In de prijs zien we dus indirect hoeveel concurrentie er te verwachten is of wat zij er voor over hebben. Naast deze informatie geeft Google een indicatie over de mate van concurrentie. Zoals te verwachten zeggen ze alleen: “hoog, midden of laag”. Dat zou jij ook doen als je Google was. Niet te specifiek zijn; de bieder snel in de “alarm stand” door te zwaaien met de vlag “hoge concurrentie”. Rustig wachten hoe nerveus de man met de portemonnee wordt. De geschatte waarde van Google is op dit moment: $111,5 miljard. Snap je.

Google money

Google money.

Doorpakken met Adwords en SEO trefwoorden 

Een SEO trefwoord met hoog aantal zoekopdrachten en een lage Adwords prijs kan dus een kans zijn om je goed te profileren. Aan de andere kant kan een trefwoord met een hoge prijs ook interessante informatie opleveren, omdat de concurrentie er kennelijk ook mee in de weer is. Hoge concurrentie drijft de prijs van een trefwoord op. Hoe meer bedrijven bovenaan willen staan in de betaalde- of onbetaalde lijsten, des te meer zullen hun best doen om netjes de Google regels te volgen, maar ook onderling in een concurrentiestrijd zijn verwikkeld.

De consument klikt in de resultaatlijst liever op de leverancier die bovenaan staat dan een die 4 pagina’s verderop staat. Deze strijd levert Google dus een hogere prijs voor het etaleren in de betaalde resultaten. Er is immers veel vraag van bedrijven die bovenaan op zichtbare plek(ken) willen staan.

We adviseren je om in je SEO onderzoek te kijken naar, trefwoorden en aanverwante trefwoorden, en daarnaast naar vraag en aanbod van de trefwoorden.

De vraag komt van veel consumenten, en het aanbod komt van veel bedrijven. Who is Johnny?

In ons volgende blog artikel kijken we naar de social media kanalen waarin we content kunnen plaatsen en de frequentie waarmee we onze redactionele inspanning moeten uitvoeren. Met Spokal doen we dat op één plek en verspreiden we naar meerdere kanalen. Werk aan de winkel. Maar eerst: AdWords als hulp voor SEO.

Google AdWords gebruiken voor SEO techniek

Je gaat nu Google Adwords gebruiken. Voor de duidelijkheid: je gaat geen trefwoorden kopen; je gaat een SEO trefwoorden onderzoek doen. Voor even ben je advocaat Johnny. Je begint met het trefwoord: “echtscheiding”.

In 4 eenvoudige stappen loodsen we je naar de plek met statistieken over echtscheidingen:

 1. Maak een Google (Adwords) account aan. Of als je hulp nodig hebt bij het aanmaken van je account.
 2. Login. Google stuurt meteen reclame op je af: “You create ads and choose keywords, which are words or phrases related to your business. Get keyword ideas.” Dit is precies wat je wil.
 3. Ga naar “Hulpprogramma’s” en kies: “Zoekwoordplanner”.

Zoekwoordenplanner

Zoekwoordenplanner.

4)    Kies rechts boven de knop: “Zoeken naar zoekwoorden” en voer bij “uw product of service” het trefwoord “Echtscheiding” in.

De statistieken

Het resultaat is een grafiek met de zoekopdrachten naar Echtscheiding van de afgelopen maanden. Je denkt: “Wow”, maar je moet nu op 2 onderwerpen letten:

 1. Wat betekenen: “Gem maandelijkse zoekopdrachten”, “concurrentie” en “voorgesteld bod”?
 2. Wat betekenen de aanverwante trefwoorden zoals: “echtscheiding aanvragen” of “scheiden”?

 • De hoeveelheid gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten vertelt hoeveel keer mensen in de hele wereld per maand het trefwoord “echtscheiding” intypen.
 • De waarde voor concurrentie is het aantal adverteerders dat op elk zoekwoord biedt in verhouding tot alle zoekwoorden op Google.
 • Voorgesteld bod is een prijs die Google voor een klik op jouw trefwoord wil hebben, gebaseerd op het aantal biedingen.
 • Aanverwante trefwoorden zijn interessant omdat er ook andere woorden zijn rond dit onderwerp die het soms zelfs beter doen. Er wordt 5400 gezocht naar “echtscheiding”, en 9900 naar “scheiden”. Dit is de eerste aanwijzing dat het verstandig kan is om het woord “scheiden” zo vaak mogelijk in je tekst te gebruiken. Uiteraard hangt dit af van bovenstaande verhouding met de biedingen. Immers, weinig advocaten schrijven over “scheiden”, maar veel consumenten zoeken juist naar dat woord. Dat geeft jou een voorsprong als je het woord gebruikt.

Trends

Trends.

Om zeker te zijn  verlaat je de pagina van de zoekwoordenplanner en kijk je naar de pagina met trends. Het resultaat liegt er niet om. Voer bovenaan de zoektermen in, en zie dat er een flinke stijging in het zoeken naar het SEO trefwoord “scheiden” is.

Trends

Trends.

Een blik op de waardes bij beide woorden zegt dat ze ongeveer hetzelfde kosten en dat de concurrentie bij beiden hoog is, maar dat er stomweg meer naar het ene dan het andere woord wordt gezocht. Eureka!

Alternatieve woorden

Als we nu naar het tabblad “Zoekwoorden ideeën” gaan dan geeft Google voor het woord :echtscheiding” de aanverwante woorden. Zo komen we bijvoorbeeld op “gescheiden” en “mediation”. Het verschil tussen scheiden en gescheiden lijkt klein, maar op het moment dat iemand gescheiden is (en niet gaat scheiden) en hij wil iets weten over alimentatie, dan typt hij in Google: “gescheiden alimentatie”.

Alternatieve trefwoorden

Alternatieve trefwoorden.

Nu is het handig dat je een eigen SEO “plan” maakt, want met de blauwe knop achter ieder woord kan je dit woord in een “plan” stoppen. Het is een handige verzamelplaats waarmee je straks een Excel sheet met de download knop naar beneden haalt en gaat rekenen met de woorden. Je ziet nu al dat er hele dure trefwoorden tussen zitten (€ 24,12)

Noem je plan “scheiden” en stop er interessante trefwoorden in (in dit voorbeeld [2]).

SEO en SEA plan

SEO en SEA plan.

Zoek meer SEO trefwoorden en stop ze in je plan. Let goed op de betekenis van combinaties van trefwoorden, want de trefwoorden “gescheiden man” doelt wellicht op een “relatie met gescheiden man met kinderen”, en dat is meer iets voor de Libelle en niet voor Johnny de advocaat. “Duurzaam gescheiden” kan interessant zijn voor een speciaal blog hoe iemand de eerste periode uit huis juridisch en financieel kan invullen.

Meer trefwoorden

Meer trefwoorden.

Nog meer trefwoorden

Nog meer trefwoorden.

[optin title=”Wil je ‘tips voor content publicatie’ ontvangen?” text=”We sturen je een eBook per mail” buttontext=”Do !T” successMessage=”We hebben je bericht ontvangen.” errorMessage=”Er ging iets mis” invalidEmailMessage=”Je hebt je mailadres niet goed ingevoerd.” border=”true” collectfirstname=”true” collectlastname=”true” collectphone=”false” collectcompany=”false” image=”http://www.instant-publishing.com/wp-content/uploads/2015/01/wpid-Tips-voor-content-publicatie-280.png” leadlist=”53227″]

Rekenen met woorden voor SEO

De lijst met woorden is alleen interessant als we de SEO waarde van de woorden berekenen. Als je na een download de tabel in Excel bekijkt, dan zie je de waardes waarin we geïnteresseerd zijn:

 

Trefwoorden en getallen

Trefwoorden en getallen.

Wij hebben de waardes in een database geïmporteerd om makkelijker te kunnen rekenen, classificeren en zoeken. Maar het kan ook gewoon met Excel. De waardes “zoekaantallen” (search) en “bid” (prijs die Google voor het woord vraagt), zijn bij ons in verhouding gezet met een gewogen gemiddelde, de # waarde.

Dit geeft de verhouding tussen het aantal zoekopdrachten, en het aanbod van de hoeveelheid concurrenten, en de kosten. Hoe lager de # waarde, des te gunstiger het SEO trefwoord is. Er wordt dan immers veel naar gezocht, maar hij is nog niet zo duur, omdat er weinig aanbieders zijn.

Het SEO advies

Je kunt nu conclusies trekken in je SEO rapport. Het is opvallend dat per maand ongeveer 22.670 keer naar alle woorden wordt gezocht, maar dat de lijn voor het gemiddelde hiervan op ongeveer 2.834 ligt. Er zijn dus trefwoorden (zoals gescheiden) waar in verhouding niet of nauwelijks naar gezocht wordt (480). Eerder hadden we dat trefwoord al in verband gebracht met bijvoorbeeld: “gescheiden alimentatie”. Met weinig vraag  is dat een duur trefwoord.

SEO rekenresultaat

SEO rekenresultaat.

Je zoekt dus naar een lage # waarde. “Echtscheiding ondernemer” staat bovenaan maar het is minder interessant. Er wordt maar 20 keer per maand naar gezocht, dus weinig ondernemers zoeken informatie over scheiden op het internet. Wellicht hebben ze al een advocaat die hun bedrijfsbelangen behartigt. Ze zijn ook niet geïnteresseerd in bieden. Het feit dat Google de concurrentie als “middel” classificeert, zegt niets als er niet op het woord geboden wordt.

Het woord “conflict” is interessant. Dit, samen met het woord “scheiden”, is beter te gebruiken dan “scheiden” met “mediation”. Conflict klinkt negatief als een probleem, het woord mediation is een oplossing. Jij komt dus hoger in de Google ranking als je over het probleem spreekt. Het woord conflict kan ook nog worden gezocht als mensen zoeken naar “loyaliteitsconflicten bij kinderen”

Deze methode van SEO onderzoeken geeft je een raamwerk voor het schrijven van content. 

Als je deze oefening hebt gedaan en je ziet het nut van de aanpak, dan zal je blij verrast zijn dat Spokal deze SEO hulpmiddelen in haar omgeving aanbiedt. Live, terwijl je content schrijft.

Wat als je dit gelezen hebt?

In onze communicatie gaat het om twee dingen:

 1. We hebben meer van dit soort artikelen en raden aan de volgende te lezen. We vertellen hoe vaak je moet publiceren in een optimaal effectief schema.
 2. Daarnaast verschijnen er na het lezen van artikelen zogenaamde “call to action” formulieren. Als je inschrijft in het formulier “Wil je meer weten over Inbound Marketing?” dan houden we je met emails op de hoogte  over nieuwe publicaties.Leave a Comment