Permission marketing met WordPress en Spokal. You can do it !

Permission marketing met WordPress en Spokal. You can do it !

Kan je het nu zelf …? Ik zou het gewoon doen !

Spokal is een “Top Of The Funnel (TOFU)” gespecialiseerd Inbound Marketing Automation platform voor WordPress. Spokal helpt je met een geïntegreerde aanpak voor het creëren van content en het laten groeien van Social Media contributies. Ik geef een overzicht met welke hulpmiddelen het redactieproces wordt ondersteund en hoeveel werk het uit handen neemt om meer klanten naar je website te leiden.

Lees in de reeks van 4 artikelen over Spokal wat er allemaal “under the hood” zit. Dit is deel 4.

Spokal analytics

De Spokal Analytics tonen veel verschillende “Social Media Engagement” telwaarden. Dit overzicht van statistieken zijn veel interessanter dan wat je standaard in Google Analytics ziet.Je krijgt cijfers over:

  • Source of Social Media traffic
  • Facebook page details
  • Twitter activity
  • TwitterBuilder efficiency

Spokal bezoeker statistics

Spokal bezoeker statistics.

[optin title=”Wil je het eBook Spokal Inbound Marketing Software for WordPress ontvangen ?” leadlist=”74845″ text=”Ik stuur je een eBook per mail” buttontext=”DO !T” successMessage=”Je bericht is ontvangen” errorMessage=”Je bericht is niet verstuurd. Probeer het later nog eens.” invalidEmailMessage=”Je email adres is niet juist.” image=”http://www.instant-publishing.com/wp-content/uploads/2015/05/wpid-Spokal-Inbound-Marketing-for-WordPress.png” border=”true” collectfirstname=”true” collectlastname=”true” collectphone=”false” collectcompany=”false”]

De Spokal Analytics vertellen naast de Social Media Statistics ook de dagelijkse bezoekersaantallen aan je website.Het verschil met Google? Google Analytics vertelt je wat er gebeurt. Spokal vertelt je daarnaast ook wie het zijn

Source of trafic

Source of trafic.

Van iedere grafiek kan een “.png” afbeelding worden gedownload om zo verschillende grafieken te vergelijken. 

Facebook details

Facebook details.

De Social Media score van je Blog artikelen zijn ook gekoppeld in het “Ranking Pages” overzicht. Hier kunnen de kolommen worden gesorteerd op Social Signals, aantal Page Entries vanuit zoekopdrachten met Search Engine Entries, en hoeveel Contacts er via welke pagina’s zijn ingeschreven.

Pagina ranking

Pagina ranking.

Voor sterke SEO kracht is de techniek van LinkBuilding onontbeerlijk. In de Link Monitor staat een overzicht van alle links die naar jouw site verwijzen en daarmee een hogere PageRank score realiseren. mozRank is daarbij het belangrijkste hulpmiddel dat wordt gebruikt. 

Link Monitor

Link Monitor.

Contacts

Contacts zijn het goud van je website. Dit is waar Permission Marketing over gaat. Anonieme bezoekers worden weliswaar vanaf het eerste moment dat ze de website bezoeken getracked met een cookie, maar pas als deze anonieme bezoekers je content waarderen zullen ze hun identiteit prijs geven. 

 Vanaf dat moment zijn ze volop in het zicht van Spokal (ook hun eerdere bezoeken aan de website), om zo als speciale “Gasten” een andere behandeling in de website te krijgen. Ze krijgen door hun registratie een Spokal score. Spokal krijgt de inhoudelijke informatie over de bezoekers via FullContact en houdt zelf bij hoe het Contact door de website beweegt en zich gedraagt in de MailChimp campagnes. 

FullContact

FullContact.

FullContact biedt nog meer voordelen als je er (naast de standaard verbinding die Spokal maakt) een eigen account aanmaakt.Voor $99 per jaar houdt FullContact al je contacten uit Facebook, Twitter, LinkedIn en zelfs je gefotografeerde papieren visitekaartjes dagelijks synchroon:

  • Nieuwe Facebook vrienden? Ze staan automatisch in je FullContact database.
  • Krijg je een papieren visitekaartje? Neem een foto met je iPhone en de gedigitaliseerde contactgegevens staan in FullContact.
  • Alle nieuwe FullContact adressen automatisch in MailChimp zetten? Maak een “Zap” in Zapher van met 5 klikken van de muis, en ze staan automatisch in de goede lijsten.

In het Spokal Contact overzicht zie je wie er hoge of lage score heeft voor het verblijf in je website en de reactie op mails in de mailcampagnes. Als deze Contacts boven een bepaalde waarde (6 van de 10) komen, dan kunnen ze met een Zapher verbindingen automatisch worden doorgeplaatst naar een CRM systeem zoals SugarCRM, of SalesForce. 

Contacts

Contacts.

Contact Detail

Contacts krijgen een Spokal score naar aanleiding van hun activiteiten in de website en in het klikgedrag van de e-mail campagnes. Per website visite kan worden gekeken welke pagina’s zijn bezocht en welke content interessant is voor deze potentiele klant.

Contact Detail

Contact Detail.

MailChimp

MailChimp is een goede vriend van Spokal. Spokal genereert met ingevulde Call To Action formulieren Spokal Contacts. Deze Contacts worden onmiddellijk doorgestuurd naar MailChimp en daar in een List gezet. 

MailChimp

MailChimp.

Tegelijk worden de eerste e-mails met bevestigingsberichten voor de Call to Action gestuurd. Daarna wordt bijvoorbeeld een automatische e-mail gestuurd met een publicatieschema, een nieuwsbrief of een bijgevoegd eBook.

CTA

Spokal kan 3 soorten CTA´s op een Blogpagina plaatsen. Je kunt kiezen of je de CTA’s niet meer wil laten zien als iemand zich al heeft ingeschreven. De enige manier om daarna nog een CTA te zien is de website te bekijken met een zogenaamd “incognito” venster in Google Chrome.  Dan worden de cookies niet meer doorgegeven en gaat Spokal CTA’s weer tonen.Dus als je nog niet hebt geregistreerd dan gedraagt het Blog zich als volgt:

  1. De eerste CTA wordt getoond als een vast widget in de rechter kolom. Meteen bij het lezen van een blogartikel wordt de bezoeker verleid om zich bekend te maken. Onderzoek heeft aangetoond dat dit niet de meest optimale plek voor CTA’s zijn. Meestal worden deze formulieren gebruikt door mensen die snel, zonder de content te lezen willen registreren.

Call to Action formulier #1

Call to Action formulier #1.

  1. Met een tweede instelling komt de CTA widget nog een keer tevoorschijn in de vorm van een pop-up als de bezoeker het Blog artikel heeft gelezen. Deze vorm is meer succesvol dan die van rechts boven.

Call to Action formulier#2

Call to Action formulier#2.

Beide CTA’s worden ingesteld met de Spokal Lead Generation Widget in WordPress. Deze widget is door Spokal in WordPress gezet. Met deze instellingen worden de titel tekst, de in te vullen velden, en de (tekst in de) CTA button gedefinieerd. 

Vervolgens wordt er gekozen voor een bestemming van het formulier (automatisch in de Spokal Contacts) maar ook in een specifieke MailChimp List. Hiermee wordt de juiste boodschap en incentive verstuurd.

Call to Action formulierinstellingen#1

Call to Action formulierinstellingen#1.

  1. Een derde manier om een CTA te plaatsen is midden in de content van een Blog. Dit kan met het (eerder uitgelegde) vijfde tabblad in de Blog Post. Met een CTA midden in je content kunnen bijvoorbeeld speciale acties met eBooks worden verstuurd. Via de CTA komt de NAW van de aanvrager in een speciale List van MailChimp. Zo kunnen de Contacts in de List “eBook subscribers” worden geplaatst.

Call to Action formulierinstellingen#2

Call to Action formulierinstellingen#2.

MailChimp inrichten

Nu we meerdere keren over MailChimp verbindingen hebben gesproken, komen wij in dit laatste hoofdstuk uit op de specifieke integratie met MailChimp. Een gratis account van MailChimp voldoet al voor een volledige verbinding. Mocht je automatisch eBooks willen verspreiden dan kan je bescheiden strippenkaart voor “MailChimp Automated Tasks” aanschaffen voor enkele tientjes.

Spokal is automatisch verbonden met MailChimp. Hierdoor worden MailChimp gegevens naar Spokal gestuurd en andersom van Spokal naar MailChimp.Call to Actions (CTA’s) in Spokal worden automatisch afgehandeld in MailChimp door het versturen van “Sign Up Forms/General Forms”. 

De instelling van deze Forms is te vinden na de keuze voor een List in het menu “Sign Up Forms”.Hier wordt een lijst met standaard MailChimp registratie-, en uitschrijfformulieren gegeven, met default tekst die kan worden aangepast. Neem de tijd om deze formulieren naar je eigen hand te zetten. Het staat zo stom als er niet ter zaken doende teksten in de mails staan.

Mailchimp subscription forms

Mailchimp subscription forms.

De formulieren kunnen dus volledig op maat worden ingericht. Je begint met “Build It” en “Design It”.

Mailchimp subscription form composition

Mailchimp subscription form composition.

Het derde tabblad “Translate It” stelt je in staat om alle tekst in de formulieren aan te passen en te vertalen naar Nederlands. Zo kan je een string vertalen: “Click here to update your profile”, naar: “Klik hier om je profiel aan te passen”.Mailchimp subscription form vertalingAls je met MailChimp een normale Mail Campagne wil versturen (naar bijvoorbeeld een adressenlijst uit FullContact), dan kan je Templates inrichten. Dit zijn fraai opgemaakte mailberichten met een gepersonaliseerde boodschap (Beste Rubin, …) die naar de Contacten in een List kunnen worden gestuurd.

Mailchimp templates

Mailchimp templates.

Het resultaat van een in HTML opgemaakte mail kan bijzonder aantrekkelijk worden vormgegeven. Neem de tijd om een professionele indruk achter te laten. Hoe meer eerste indrukken “wow” zijn, des te meer succes heb je in het vervolg.Mailchimp template detailMailChimp stelt je ook in staat om Automation Workflow in te richten. 

Dan wordt met een paar simpele muisklikken een conditie gedefinieerd (bijvoorbeeld: iedereen die nieuw wordt aangemeld in een bepaalde List), waarna een specifiek Template (met mogelijk een attachment) wordt verstuurd naar een specifieke Contact. 

Dus: de Spokal eBook Call to Action verstuurt een bericht naar MailChimp, dat door een trigger het eBook bij het geregistreerde Contact aflevert.Mailchimp automated triggers

Wat nu?

Als je deze introductie in Spokal van 4 delen rustig bestudeerd hebt, dan kan je zelf aan de gang met de tool en de Inbound Marketing technieken. Het moge ook duidelijk zijn dat je niet meteen uitgeleerd bent. Ook wij kunnen nog veel verder verdiepen en toelichten.

The Spokal toolkid

The Spokal toolkid.

Het is veel, het vraagt om discipline en je moet niet vergeten dat succes met deze methode je nog veel meer verslingert aan het fenomeen. Het kost tijd, en het levert resultaat, en het kan altijd beter.Mocht je behoefte hebben aan ondersteuning, dan kunnen we je helpen. 

Er zijn niet zoveel partijen die hun kaarten zetten op Lightweight Marketing Automation of Spokal. Wij wel. Bel aan!
Leave a Comment