Waarschuwing: je verliest omzet als je niet gaat bloggen

Waarschuwing: je verliest omzet als je niet gaat bloggen

Hoe vaak moet je bloggen, Tweeten en Facebooken? Hoe doe je dat?

Bloggen. Je krijgt bijna jeuk van het woord. Dat doet iedereen toch? Of niet? Het wordt echter tijd dat jij de wereld duidelijk gaat maken wat je specialiteiten zijn. Waarover je kan schrijven hebben we in een vorig artikel uitgelegd. Indeed, nu een blog dus.

In dit artikel geven we strategische tips hoe vaak je een (blog) bericht moet plaatsen, en in welk kanaal. Ons advies wordt geïllustreerd met statistieken en cijfermateriaal.

De grote vraag is: wat is de waarde van jouw bericht in de loop van de tijd? Hoe is je bericht zichtbaar, en hoe lang is het actueel?

Hoe lang is je bericht zichtbaar?

Laten we met de deur in huisvallen:

 • De gemiddelde levensduur van een blog post is 2-3 jaar, en soms langer
 • De gemiddelde levensduur van een Facebook- bericht is 3 uur
 • De gemiddelde levensduur van een Tweet is 2 uur (hoewel dat tot enkele minuten kan dalen, afhankelijk van hoeveel mensen je volgen)

Stel dat je 1 uur tijd hebt om een bericht te schrijven, dan kan je werken aan 1 blog post dat 2-3 jaar zichtbaar is, of 5 berichten voor Facebook, die verdwijnen na 3 uur, of 10 Tweets schrijven die verloren gaan na 2 uur.

Is bloggen actueel?

Als je iets met actualiteitswaarde schrijft dan moet je je afvragen hoe waardevol dit is voor de toekomst van je klanten. Schrijven over subsidie op isolatie kan een kort leven beschoren zijn. Het ene moment is het actueel, en een jaar later is de subsidie afgeschaft. Schrijven over de isolatiewaarde- of gezondheidsaspecten van isolatie zijn interessant voor de lange duur.

Dit soort artikelen zijn wat PR mensen “evergreens” noemen. De inhoud raakt nooit uit de mode. Een blog post kan jarenlang zichtbaar zijn, afhankelijk hoe goed het scoort in de zoekmachines. Ofwel hoe vaak Google het artikel toont op basis van de relevantie voor de zoekterm. Ons Spokal tool gaat je daar straks bij helpen.

Top bloggers en persbureaus verdienen hun brood met het laatste nieuws (Ajax wint van Feyenoord, maar morgen is dat al minder interessant, en volgende week wint Feyenoord). Jij kan beter evergreens maken, omdat je niet elke dag iets nieuws kunt bloggen.

Evergreens bloggen switch on

Evergreens bloggen switch on.

Facebook en Twitter voor actuele berichten

Google geeft geen zoekresultaten van Tweets of Facebook- berichten wanneer mensen zoeken naar trefwoorden. Het betekent dat evergreens in deze kanalen niet belangrijk zijn. Zelfs het tegenovergestelde is waar.

Hoe meer vluchtige berichten, hoe beter het is in Social Media kanalen.

Ongeacht wat je denkt of hoopt: Social Media volgers kijken niet elke dag naar je Twitter-pagina. Ze kijken wat vluchtig en besluiten te volgen of niet. Dan ben je in hun blikveld, maar tegelijk strijdt je samen met honderden anderen om de aandacht (oeps, daar komt weer een stroom Ajax Tweets). Zelfs als jij de beste Tweet van vorige week schrijft, dan ligt hij deze week al op het kerkhof.

Je hebt iets meer kans als mensen naar je Facebook-pagina komen, maar hier hetzelfde verhaal. Wat je een paar weken geleden hebt geschreven, staat nu in de Facebook hemel.

Je moet dus actuele berichten op Twitter en Facebook plaatsen, en je moet evergreens bloggen.

Rest een belangrijke vraag: Wat zijn je doelen? En hoeveel tijd heb je? Hoeveel online verkeer wil trekken? Publiceer je voor naamsbekendheid, voor je customer support of voor klanten die naar je webshop komen?

Laten we aannemen dat je naamsbekendheid wil. Je evergreen content gaat over jouw gespecialiseerde kennis.

Stel dat je maar 2 uur per week de tijd hebt, en niet op zoek bent naar klanten van de generatie Y (zij besteden meer tijd aan Twitter en Facebook), dan moet je twee keer per week bloggen!

Waarom toch dat bloggen?

Hoe meer je blogt, hoe meer verkeer je naar je website zult krijgen. Punt. 

Websitebezoekers zijn potentiële klanten. Hoe meer reden je geeft om bij jou iets te lezen, en ze te leren begrijpen wat de aard van hun probleem is, en hoe jij oplossingen kan bieden, des te meer potentiële klanten je hebt. Hoe meer potentiële klanten je hebt, hoe groter de kans dat een aantal van hen transformeren naar betalende klanten. Bingo. Welkom in de wereld van Inbound marketing.

De invloed van bloggen op inkomende leads

Toonaangevende online marketeers hebben onderzocht dat bedrijven 45% meer verkeer op hun website krijgen wanneer ze het aantal blogberichten op hun website verhogen van 11 tot 20, of 21 tot 50. Stift, check in the box.

Door het aantal keren dat ze bloggen te verhogen van 3 tot 5 keer naar 6 tot 8 keer per maand, kunnen zij de inkomende leads verdubbelen. Hoe meer tijd verstrijkt in hetzelfde tempo van publiceren, des te beter de cijfers worden. Tijd dat jij dat ook gaat doen.

Websites met 51 tot 100 blog posts genereren 48% meer verkeer dan websites met 1 tot 50 blog posts. Bedrijven met meer dan 200 blog post hebben 5 maal meer leads dan die met 10 posts.

Bloggen + meer bloggen = meer klanten

Bloggen is meer klanten

Bloggen is meer klanten.

Dus, als je 2x per week blogt, dan heb je ongeveer 100 posten aan het einde van het eerste jaar en 200 aan het einde van het tweede jaar. Klink je dit lang in de oren? Hoe lang ben je van plan om in business te blijven? We spreken van een duurzame lange termijn groeistrategie. Doe ook duurzaam. Hippigheid.

Doseer met mate

Je kan ook meer dan 2x per week gaan bloggen.

Inbound trafic

Inbound trafic.

Maar zoals je in de grafiek ziet, is er niet veel verschil tussen kleine bedrijven die 6 tot 8 keer per maand bloggen, en bedrijven die 9 tot 15 keer per maand bloggen. Er is echter een enorme sprong bij degenen die meer dan 15 maal per maand bloggen (de laatste balk in de grafiek).

Dit betekent dus: eens in de 2 dagen de handen uit de mouwen.

Als je dagelijks zouden bloggen, dan is een groot verschil in verkeer te zien in vergelijking met 3 maal per week. Maar de stap naar 3 tot 5 berichten per week is een lastige, zeker gezien het feit dat de kwaliteit van je schrijfwerk waarschijnlijk zal afnemen. Het heeft relatief minder zin als je niet meer leads krijgt. Aan de andere kant, die rechter balk in de grafiek willen we allemaal wel, en dan zal je van meer naar nog meer moeten, en dus ook de tussenstap moeten maken. Voor 15 berichten per maand moet je waarschijnlijk iemand inhuren.

Je kan ook meer moeite stoppen in het delen wat je schrijft, zodat je meer klanten aantrekt met minder werk. Spokal helpt hier geweldig bij.

Bloggen is het fundament voor je online strategie. Van bloggen krijg je meer klanten. Maar het kan 3 tot 6 maanden duren om aantoonbaar verkeer en leads te zien van de berichten. Maar omdat deze evergreens 2 tot 3 jaar aandacht blijven trekken, is het de investering waard.

Voor nu is de beste strategie 2 x per week bloggen.

Twitter en Facebook?

We denken allemaal dat Social Media de heilige graal is, maar bloggen wint, omdat het relatief het hoogste rendement oplevert om potentiële klanten te verwerven. Social Media is tweede.

Kosten per lead

Kosten per lead.

Het grootste verschil is dat Google je helpt het publiek naar je blog te trekken. Je moet het publiek op Twitter en Facebook zelf benaderen en bij je zien te houden. In tegenstelling tot bloggen bewegen de Social Media bezoekers snel, en op het moment dat je in de Social Media kanalen stopt met publiceren, dan wordt de stroom potentiële klanten vanzelf minder.

Hoe vaak moet je Tweeten?

De levensduur van een Tweet is 2 uur. Als je naamsbekendheid op Twitter wilt opbouwen, dan moeten mensen je zien. Dan kan je relaties opbouwen. Uiteindelijk kunnen sommigen daarvan klanten worden.

Uiteraard moet je wel boven het lawaai uitstijgen. Sommige mensen plaatsen daarom hetzelfde bericht meerdere malen per dag in verschillende tijdzones. Spokal helpt bij het automatisch publiceren van berichten in de Social Media kanalen.

Maar hoeveel is genoeg? Kijk eens naar de cijfers:

 • Een gemiddeld persoon op Twitter stuurt 22 Tweets per dag
 • Het hoogste percentage reTweets gebeurt rond 05:00 EST (GMT-4, Amerikaanse tijd)
 • Het hoogste percentage mensen dat op de links klikt gebeurt tussen de middag en 06:00 EST
 • Twitter links krijgen de meeste aandacht aan het einde van de week en in het weekend

(Alle bronnen van The Science of Twitter en Dan Zarrella en KISSmetrics)

Om je verhaal buiten je netwerk te delen, moet je op zoek naar reTweets aka RT’s. Dat is wanneer mensen je boodschap delen met hun volgers. Dit is je goud.

Retweet frequency

Retweet frequency.

De sweet spot is dus bij 4 tot 5 Tweets per dag.

De gemiddelde RT is 200% meer wanneer je de Tweet frequentie verhoogt van 2 tot 3 maal per dag tot 4 maal per dag. Voorbeelden waarbij de Tweet frequentie van 4 tot 5 maal per dag zijn verhoogd, geven een stijgingen van 300% in RT’s ten opzichte van 1 keer per dag geTweet.

Terwijl de totale RT’s omhoog gaan als je gaat Tweeten, is het voor jou als kleine onderneming beter om consequent te blijven in het vinden van 5 onderwerpen per dag om te Twitteren. Nog een opvallend feit: bedrijven met meer dan 1000 Twitter volgers krijgen 6 maal meer website verkeer. Meer website Traffic = meer potentiële klanten = meer mogelijkheden om potentiële klanten te converteren = meer klanten.

Conclusie: Als je Tweet, Tweet dan 5 maal per dag.

Hoe vaak post je op Facebook?

Facebook is meer geënt op conversatie en visuele boodschappen. Daar lenen jouw berichten zich wellicht meer voor, maar de richtlijnen zijn hetzelfde: het is een snel en vergankelijk medium. De levensduur van een Facebook post is 3 uur.

Wat is het speelveld:

 • 93% van de volwassenen in de VS die internet gebruiken zitten op Facebook ( Blogger, april 2011 )
 • Ze besteden 1 op de 8 minuten op Facebook ( Comscore, februari 2011 )
 • 51% van de Amerikaanse bedrijven blokkeren Facebook op het werk ( Wetenschap van Facebook, 2011 )
 • De meeste Facebook shares vinden plaats op zaterdag ( Science of Facebook, 2011 )
 • Topdrukte is het rond het namiddaguur, plus iets na 19:00 ( Wetenschap van Facebook, 2011 )

Het plaatsen van een Facebook bericht om de andere dag resulteert in de meest likes voor je bedrijfspagina. Likes helpt je een publiek op te bouwen op Facebook, dus als je een bericht plaatst verschijnt het in de nieuwsfeeds.

Gemiddeld aantal posts per dag

Gemiddeld aantal posts per dag.

Verrassend is dat je bij meer dan 2 keer posten betrokkenheid gaat verliezen. Bedrijven die eenmaal per dag plaatsen krijgen 32% meer likes en 73% meer commentaren in vergelijking met bedrijven die 3 of meer keer per dag posten. 1 tot 4 maal per week posten produceert 71% meer betrokkenheid dan 5 of meer keer een bericht plaatsen per week.

Dus op Facebook post je 3 maal per week.

Conclusie

Hoe vaak ga je berichten versturen?

Blog 2 maal per week. Facebook 3 maal per week. Tweet 5 maal per dag

Als je beperkte tijd en middelen hebt, dan zou je gek zijn om niet te bloggen. En als je alleen tijd hebt voor een sociaal netwerk, dan is Facebook minder tijdrovend.

Instant Publishing heeft met Spokal het juiste tool om veelvuldig en effectief te publiceren. Dan moet jij met de juiste content komen. Samen sterk.

Wat als je dit gelezen hebt?

In onze communicatie gaat het om twee dingen:

 1. We hebben meer van dit soort artikelen en raden aan de volgende te lezen. We vertellen hoe je eenvoudig mobiele vormgeving aan je website kan toevoegen.
 2. Daarnaast verschijnen er na het lezen van artikelen zogenaamde “call to action” formulieren. Als je inschrijft in het formulier “Wil je meer weten over Inbound Marketing?” dan houden we je met emails op de hoogte  over nieuwe publicaties.Leave a Comment