De ultieme gids voor meer verkeer op je website met Spokal

De ultieme gids voor meer verkeer op je website met Spokal

Dit is de eerste van een reeks van vier artikelen over techniek om je WordPress website in combinatie met het Inbound Marketing platform Spokal een enorme boost in het bezoek van potentiële klanten te geven.

Spokal Inbound Marketing Software for WordPress

Het featured image van dit artikel toont het centrum van het WordPress en Spokal Inbound Marketing tandem. Vanuit de top van de sales funnel zie je een (echte) screenshot van onze eigen website waar het bezoekersaantal stijgt door het toepassen van Inbound Marketing techniek. 

Communication is one of the most important tools we have to affect ourselves and the people around us. Let’s assist that tool with a tool. Use Spokal Inbound Marketing software for WordPress.

Hoe? Een stijging van het bezoek door SEO gestuurde content publicatie en Social Media interactie! Dit wordt ook wel Marketing Automation genoemd. In een later stadium converteer je deze bovenlaag uit je sales funnel naar kopende klanten.

Het WordPress en Spokal Inbound Marketing tandem?

 1. Waarom WordPress?
 2. Het is krachtig en betaalbaar!
 3. Waarom Spokal?
 4. Vriend van WordPress en ook krachtig en betaalbaar!

Later we starten met een vocabulaire, en daarna een kijkje nemen achter de schermen, zodat je gevoel krijgt wat je er voor moet doen om meer mensen je website te laten bezoeken, en hoe je daarbij wordt geholpen.

Marketingfilosofie

Inbound Marketing is een marketingfilosofie die in de Verenigde Staten de afgelopen jaren een enorme vlucht heeft genomen.

 • Inbound Marketing is gebaseerd op het principe om gevonden te worden door potentiële klanten vanuit de doelgroep, zonder deze te storen met traditionele marketinginstrumenten, zoals advertenties, direct mailing en “cold calling”.
 • De term “inbound marketing” is bedacht door de oprichters van de Amerikaanse softwareontwikkelaar HubSpot.
 • Inbound Marketing is het promoten van een bedrijf om klanten te trekken via Blogs, podcasts, video, eBooks, nieuwsbrieven, White papers, SEO, Social Media Marketing, en andere vormen van “inhoudelijke marketing”.
 • Dit staat haaks op aandacht kopen, cold-calling, direct e-mail, radio-, en TV-reclame, sales flyers, spam, telemarketing en traditionele reclame. Deze manier wordt ‘outbound marketing’ genoemd.
 • Inbound Marketing past marketing activiteiten toe die bezoekers op de website binnen brengen, in plaats van marketeers die er op uitgaan om de aandacht te krijgen van potentiele klanten.
 • Inbound Marketing verdient de aandacht van klanten, het maakt het bedrijf makkelijker te vinden, en het trekt klanten naar de website door het presenteren van interessante inhoud.

Marketing en very cold calling; use Spokal

Marketing en very cold calling; use Spokal.

Inbound Marketing methoden worden gebruikt om potentiële klanten op verschillende momenten in je merkbekendheid te bereiken. Deze tactiek vereist inzet en hard werk om de marketing inspanningen te sturen, en meer opportunity’s te creëren. Het biedt inzicht om te leren van potentiele klanten, en tegelijk de potentiele klanten te laten leren over jouw onderneming.

De beroemde marketeer David Meerman Scott zegt dat marketeers “hun plaats moeten verdienen” door nuttige informatie te publiceren, in tegenstelling tot outbound marketing, waar ze de aandacht kopen, of zelfs om aandacht bedelen via betaalde advertenties, persberichten, of door commissie aan verkopers te betalen. 

Pionier David Meerman Scott

Pionier David Meerman Scott.

De term Inbound Marketing is synoniem met “Permission Marketing”. Dit is de titel van het beroemde boek van Seth Godin. De naam Inbound Marketing werd in 2005 bedacht door Brian Halligan van HubSpot. Volgens HubSpot is Inbound Marketing vooral effectief voor kleine bedrijven, die zich met waardevolle producten, of producten met een hoog R&D gehalte en op kennis gebaseerde producten bezighouden. In deze vakgebieden zijn de vooruitzichten op hoger resultaat door het toepassen van Inbound Marketing beter dan met het inhuren van marketing medewerkers.

De winst voor jou als gebruiker van Inbound Marketing is dat het goedkoper is dan traditionele marketing, en daardoor effectiever. Spokal is in het segment van Inbound Marketing platformen de goedkoopste. Als je zou kiezen voor de WordPress en Spokal Inbound Marketing strategie dan weet je dat de investering minimaal is om een effectief instrument te bedienen.

Inbound Marketing is een combinatie van een midset en het gebruik van een ondersteunend platform. Inbound Marketing gebruikt tools die worden samengevat onder de noemer Marketing Automation. Inbound Marketing smeedt een reeks Marketing Automation onderdelen samen, en overgiet it met een saus van Search Engine Optimization (SEO) en Social Media Marketing (SMM).

Marketing Automation

In de context van Inbound Marketing bestrijkt Marketing Automation de deelgebieden van:

 • het automatiseren van marketing analytics
 • reputatie management en Social Media monitoring
 • email marketing
 • sales lead generation
 • sales lead management

Marketing Automation is van oudsher het domein van grote bedrijven met nog grotere marketing budgets. In het begin van de ontwikkeling van het vakgebied was de software geavanceerd en erg duur, en het vereiste een team specialisten om de tools effectief te kunnen gebruiken. Het gaf bedrijven het vermogen zich op een speciale manier op consumenten te richten. Uiteindelijk zijn er veel ideeën ontwikkeld, en is er veel geïnvesteerd, maar uiteindelijk is er een nieuw vakgebied ontstaan.

Marketing Automation vond daarna zijn weg naar middelgrote bedrijven door de introductie van meer gebruiksvriendelijke pakketten, die kunnen worden beheerd met kleinere teams, en voor een betere prijs verkrijgbaar zijn.

Marketing Automation landscape

Marketing Automation landscape.

Nu, in 2015, wordt duidelijk dat de techniek langzaam maar zeker door druppelt naar kleinere bedrijven. Dit geeft een grote boost aan het vakgebied, want het internet is dé plek waar kleine bedrijven het effect van hun beperkte marketingbudget enorm kunnen vergroten.

Maar, online marketing wordt ook steeds complexer, vooral door de talloze nieuwe manieren om het Social Media verkeer naar je eigen omgeving te leiden.

Het is daarom moeilijk voor een kleinere onderneming om een juist platform te kiezen, omdat veel informatie over online marketing niet is geschreven voor kleine bedrijven. En dan heb je die Ferrari voor de deur staan, maar leer er maar eens mee rijden.

Heb jij genoeg klanten?

De meest simpele manier om een keuze voor een marketing platform te maken is je bedrijf in te delen in een bepaalde categorie.

De eerste vraag is: heb ik genoeg klanten?

Lovely customers

Lovely customers.

De antwoorden kunnen zijn:

 1. Je bent gelukkig met je potentiele klanten en de inspanning die je daarvoor levert. Je haalt goede bedrijfsresultaten. Je hebt veel, of zelfs meer klanten dan je aankan. Je hebt geen Marketing Automation nodig, maar misschien alleen een optimalisatie van je acquisitie proces.
 2. Je krijgt veel leads, maar ze zijn vaak van lage kwaliteit. Misschien besteed je veel tijd aan e-mailen of praten met mensen die nooit iets van je kopen. Je moet een manier vinden om je doelgroep te segmenteren in gekwalificeerde- en niet gekwalificeerde leads. Deze doelstelling kan worden uitgevoerd met een “Lead Nurturing” platform. Lead Nurturing is een marketing methode om een relatie cyclus met potentiele klanten op te zetten, zelfs als zij nog niet van plan zijn een product of dienst van je te kopen. Deze aanpak maakt het mogelijk dat je met een minder sterk geïntegreerd platform begint, en dat zonder een migratie van je website of Blog naar een nieuwe omgeving samenwerkt met je bestaande website. Meestal is een Lead Nurturing platform een e-mail marketing oplossin

Bekende platformen zijn:

 • Pardot
 • Marketo
 • Office Auto Pilot
 • Infusionsoft
 • MailChimp
 • ActiveCampaign

Over het algemeen bieden ze functionaliteit voor:

 • Calls To Action (CTA’s)
 • Landing Pages
 • Lead Scoring
 • Advanced e-mail tools

Deze onderdelen kom je echter later ook geïntegreerd in Inbound Marketing platformen tegen. Als je de onderdelen in een los Lead Nurturing platform naast je bestaande website gebruikt, dan zijn er ook technische nadelen.

Je kunt bijvoorbeeld kleine Landingspagina’s maken voor special campagnes, maar de code voor integratie in je bestaande website is vaak lastig. Zodra de Landingspagina in verschillende pagina’s van je website zijn werk moet doen, is er al meer ingewikkeld maatwerk nodig. Investeringen van duizenden euro’s voor zo op het oog kleine toevoegingen zijn geen uitzondering, en dan is vaak nog maar één van de Lead Nurturing onderdelen geïntegreerd. Het voelt al wat ongemakkelijk als je aan verdere integratie denkt.

Lead Nurturing platformen drijven op mailings en organisch SEO- en Social Media verkeer. Je kunt uiteraard leads scoren, en daarna verschillende e-mails naar verschillende typen potentiele klanten sturen. Maar hoe meer segmentering je toepast, hoe meer e-mails je moet maken en onderhouden.

Lead Nurturing funnels

Lead Nurturing funnels.

Wat in deze Lead Nurturing platformen mist is de verwevenheid met de content. Juist dat zie je terug in Inbound Marketing platformen.

Inbound Marketing platformen hebben dus ook Lead Nurturing componenten aan boord, en het is tegenwoordig omgekeerd ook zo dat Lead Nurturing platformen weer inhaken op de Inbound Marketing trend en meer functionaliteit aanbieden.

Wat het gebruik van Lead Nurturing platformen niet eenvoudig maakt is dat jouw bestaande website in een volledig nieuwe omgeving moet worden gemaakt. En dan ook nog eens in een niet courante bouwomgeving. Zie daar maar eens betaalbare expertise voor te krijgen. Daar ga je weer… Wie wil er nog websites bouwen in exotische Content Management Systemen, die niet courant zijn en de zoveelste vorm van “eigen gemaakte soep” zijn, ook al is het van een (middel) grote leverancier? Het antwoord is: de grote jongens, met de grote budgets doen dit soort dingen nog wel. Als jij het maar uit je hoofd laat! Gratis websites bouwen? Sja, als het niets extras kan, dan is een “gratis website” wel erg makkelijk weggegeven.

Geen nood als bij jou nu het kwartje nog niet is gevallen, maar onthoudt dat er een enorm nadeel kleeft aan het migreren van websites van het ene naar het andere systeem. En dit alles uitsluitend ten behoeve van Lead Nurturing en Inbound Marketing functionaliteit? Wees voorzichtig!

Wij hebben jaren bij grotere bedrijven de bewegingen gezien met het wisselen van CMS systemen. Website migratie: een kostbare zaak, en daar gaat je Return On Investment. En als de transformatie eenmaal is gebeurt en het stof neerdaalt, dan kan je je opmaken voor het moeilijke toevoegen van extra functionaliteit. Wil je voor ieder liflafje maatwerk laten maken? of wil je putten uit een bibliotheek met tienduizenden plug-ins, en die vrijwel gratis installeren?

Schets van een nieuw CMS platform

Schets van een nieuw CMS platform.

Het is heel anders geregeld in de combinatie van WordPress en Spokal, waarbij alle kracht van het meest gebruikte Content Management Systeem en haar tienduizenden plug-ins moeiteloos wordt gecombineerd met de Inbound Marketing- en Lead Nurturing functionaliteit van Spokal.

Natuurlijk is er een discussie onder de CMS kenners of WordPress beter of slechter is dan bijvoorbeeld Drupal of Joomla. Het antwoord is simpel. WordPress is zeker niet beter, het is wel de grootste. Zelfs de allergrootste, en het is betaalbaar.

3.    Je krijgt niet genoeg leads. De meeste kleine bedrijven vallen in deze categorie. Je wilt je bedrijf te laten groeien, maar methoden van Lead Generatie zijn niet voldoende om die doelen te bereiken. Het idee om leads te verzamelen met Lead Nurturing klinkt verleidelijk, maar het is een gemiste kans als het verkeer niet naar je website komt. Juist daarom maken we de beslissende stap naar Inbound Marketing!

Wie ben jij: 1, 2 of 3?

Hoe sta je er zelf in?

Om Inbound Marketing toe te passen moet jij een actieve rol vervullen. Vergelijk het met een sportschool. Prachtige apparaten staan klaar en jij moet er wat mee gaan doen om er zelf beter van te worden.

Het kan zijn dat je een afkeer hebt van schrijven. Maar het kan ook zijn dat je ongemerkt content op de plank hebt liggen die publicatiewaardig is, zonder dat je dat in eerste instantie zelf door hebt. Bijvoorbeeld een recruiter heeft voortdurend wisselende vacatures en functiebeschrijvingen op zijn bureau liggen die geknipt zijn om te publiceren. Een beetje extra schrijven over het vakgebied trekt juist werkzoekenden en opdrachtgevers en maakt zo de kans van slagen bij het matchen groter. Inbound marketing is in deze context juist heel erg op zijn plaats.

Ook hier kijken we in welke categorie je valt, dus stellen we weer 3 vragen:

 1. Je weet niet veel van online marketing, maar je vindt tools die je helpen je business te laten groeien aantrekkelijk. Je bent in een verkennende fase. Inbound Marketing gaat ervan uit dat je content gaat schrijven die je (potentiele) klanten interesseert. Dat is veel werk, en zonder zelfdiscipline en inspanning ga je (net als in de sportschool) geen voortgang boeken. Ik adviseer dat je je blijft oriënteren.
 2. Je hebt een strategisch marketingplan voor lange termijn, dat waarde creëert voor iedereen. Voor jou, je nieuwe klanten, en voor de bezoekers aan je website, Die content zal als een filter werken bij het onderscheid tussen mensen die uiteindelijk wel, of niet iets van je willen kopen. Een Inbound Marketing platform doet alles wat een Lead Nurturing platform doet en het helpt vooral met het maken van inhoudelijk materiaal, wat op zijn beurt weer de ruggengraat vormt van je producten en diensten. Inbound Marketing gaat naast de inspanning die je er voor over moet hebben veel andere inspanningen voor je verlichten. Opgeteld heb je een machtig wapen in handen.
 3. Je houdt van spammen met een outbound mailinglist. Dit is een lastige weg om af te leggen. Het is net als bij traditionele reclame dat je op jouw voorwaarden voor potentiele klanten te bereiken bent, en niet op hun voorwaarden. Spammers worden tegengewerkt door privacy policies.

Heb je maling aan spammen, dan moet je dat vooral doen, maar heb je er last door gekregen: we hebben je gewaarschuwd.

It is: your life

It is: your life.

Wie ben jij: 1, 2 of 3?

Inbound Marketing en jouw strategische marketingplan

Als je de eerste vraag groter dan 2 scoort en daarna een 2, dan loont het de moeite dat wij de Inbound Marketing motorkap open gooien en jij meekijkt naar de onderdelen.

SEO en Social Sharing

Als je schrijft, dan is SEO optimalisatie van een Blog Post van groot belang. Er zijn letterlijk tientallen factoren van belang bij het optimaliseren van een hogere ranking in Google. Inbound Marketing platformen lossen over het algemeen een heleboel van deze details automatisch voor je op. Ze geven bijvoorbeeld realtime SEO advies terwijl je de content typt. In Spokal wordt je continu op de vingers getikt tijdens het schrijven wat je moet verbeteren om een hoge SEO score te halen. Uiterst spectaculair als je dat meemaakt.

De Inbound Marketing platformen helpen je ook Keywords te vinden die je content een maximaal bereik geeft, en het zorgt daarbij voor automatische of semi-automatische Social Sharing van die zelfde content. 

Spokal helpt je ook bij het vinden van influencers in je expertisedomein, en het vinden aanknopingspunten voor het plaatsen van gast Blog Post. Dat laatste lijkt misschien een merkwaardig hulpmiddel, maar het is juist een van de meest effectieve om je boodschap voorbij jouw horizon aan de man te brengen. And that what it’s all about.

De ontwikkelaars van de Inbound Marketing platformen blijven op de hoogte van wijzigingen in Search Engine algoritmes (wat een enorme klus is), plus de Sociale Media veranderingen, en het geeft je een redactieomgeving waarin jij eenvoudig automatisch realtime advies over deze onderwerpen kan opvolgen. Als je later, in een succesvolle periode, schrijvers gaat inhuren, dan schrijven zij verder in jouw stramien, want de tool zal ze begeleiden.

Welke Inbound Marketing tools zijn er?

Er zijn niet veel aanbieders van (betaalbare) platformen die werken op alle deelgebieden, zoal SEO, Social Media verbindingen en koppelingen naar Marketing Automation software.

We noemen er twee:

1. HubSpot is veruit de bekendste. Maar gezien door de bril van een kleinere onderneming is het een peperduur pakket.

2. Spokal heeft een voortreffelijke prijs kwaliteit verhouding, en het is te integreren met een arsenaal aan krachtige externe oplossingen. “They put the money where their mouth is”. Spokal heeft (waarschijnlijk net als jij) in tegenstelling tot HubSpot geen duur sales team, en ze geven niet veel geld uit aan reclame. Het gevolg is: drastisch lagere kosten, en lagere prijzen voor hun mooie product. Daar pluk jij de vruchten van.

Wat is het verschil tussen HubSpot en Spokal?

HubSpot the originator

HubSpot the originator.

HubSpot heeft een geweldig “Sales Funnel” component (een omgekeerde piramide of trechter, met bovenin de leads en onderin de opdrachten). Ze hebben een eigen Blogging platform waarin ze voortreffelijk SEO advies geven. Ze integreren goed met Social Media kanalen.

Maar er is ook een groot nadeel: je moet je hele website en Blog verhuizen naar het HubSpot platform. Overbouwen dus. Hoeveel HubSpot programmeurs ken jij? Wij hebben het meermalen gedaan, en weten: het is werk voor specialisten. Een weg terug (je content weer uit HubSpot halen) in ook een lastige route. Je sluit bovendien een (peperduur) jaarcontract met HubSpot, en ook per jaar opzeggen zorgt voor twijfel in je tactiek en bewegingen naar HubSpot en er van weg. Als je er bent: blijven dus; als je het kan betalen. Kijk anders eens naar: brother Spokal.

Brother Spokal

Brother Spokal.

Spokal werkt met alle (bestaande) WordPress sites. Spokal heeft geen eigen Blogging platform gebouwd, maar gekozen voor een verregaande integratie met het meest populaire en krachtige open source Blogging platform dat er is. Als je al een WordPress Blog hebt en niet in een wurggreep van een softwareleverancier wil zitten, dan is Spokal een no-brainer. Bespaar jezelf een hoop gedoe en blijf je bestaande WordPress site gebruiken. Voeg Spokal toe.

Al je geen WordPress hebt, kan je overwegen om voor speciale campagnes wel een WordPress site met Spokal te gebruiken, of wellicht je bestaande (waarschijnlijk “vendor specific” eigen gemaakte soep) omgeving aan te sluiten op een Lead Nurturing only platform. Maar dan moet je in de top van de funnel wel zelf hard aan het werk.

Dit is precies waarom wij een geïntegreerd WordPress Spokal gebruiken.

Spokal Lightweight Marketing Automation

Spokal Lightweight Marketing Automation.

What’s next? Spokal!

In het volgende artikel leggen we je uit hoe Spokal werkt met alle (bestaande) WordPress sites. Spokal heeft geen eigen Blogging platform gebouwd, maar gekozen voor een verregaande integratie met het meest populaire en krachtige open source Blogging platform dat er is. Als je al een WordPress Blog hebt en niet in een wurggreep van een softwareleverancier wil zitten, dan is het gebruik van Spokal een no-brainer. Bespaar jezelf een hoop gedoe en blijf je bestaande WordPress site gebruiken. Voeg Spokal toe.

Al je geen WordPress hebt, kan je overwegen om voor speciale campagnes wel een WordPress site (natuurlijk in combinatie met Spokal) te gebruiken, of wellicht je bestaande (waarschijnlijk “vendor specific” eigen gemaakte soep) omgeving aan te sluiten op een Lead Nurturing only platform. Maar dan moet je in de top van de funnel wel zelf hard aan het werk.

Op naar Spokal under the hood!

Spokal is een “Top Of The Funnel (TOFU)” gespecialiseerd Inbound Marketing Automation platform voor WordPress.

WordPress en Spokal: just good friends!
Leave a Comment